sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Corpurile noastre pot prezice viitorul?


Corpul uman ştie când se apropie un eveniment important, chiar înainte ca acesta să se întâmple, sau cel puţin asta spun cercetătorii de la Universitatea Northwestern. Dacă este adevărat, cercetarea sugerează existenţa unui aspect fundamental legat de anumite legi ale naturii, care nu au fost încă descoperite, relatează Livescience.com.
Julia Mossbridge, neurocercetătoare şi co-autoare a studiului, spune că“evenimentele pot fi anticipate fără niciun fel de indiciu”. Aşa că întrebarea este următoarea: cum funcţionează acest lucru?
  • Efectul real?
Multe studii au arătat că răspunsurile fizice, care includ ritmul cardiac, dilatarea pupilelor şi activitatea cerebrală, se modifică cu aproximativ 1-10 secunde înainte ca oamenii să vadă o imagine înspăimântătoare (ca de exemplu un şarpe). În majoritatea experimentelor, imaginile înspăimântătoare au fost intercalate în mod aleatoriu cu unele mai neutre, astfel încât, teoretic, participanţii să nu aibă nici cea mai mică idee despre poza care urmează să apară. Dar fiindcă această descoperire a părut atât de nenaturală, aceste studii au fost primite cu scepticism.
Pentru a vedea dacă efectul era real, Mossbridge şi echipa sa a analizat pestedouăzeci de astfel de studii. Ca parte din analiza ştiinţifică, aceştia au eliminat orice experiment în care au întâlnit un tip de subiectivism sau erori.
Astfel, aceştia au identificat un efect de “presentiment”, în care nivelurile excitării fiziologice s-au modificat cu câteva secunde înainte de un anumit eveniment.
Descoperirea sugerează  că trupurile oamenilor anticipează în mod inconştient viitorul, adică presimt atunci când ceva important este pe cale să se întâmple, chiar dacă nu ştiu acest lucru.
“Lucrarea de cercetare nu susţine că oamenii au puteri paranormale sau supranaturale sau că sunt clarvăzători. În schimb, credem că presentimentul este un efect real, fizic care se supune legilor naturale, unele pe care nimeni nu le înţelege, încă”, spune Mossbridge.
Sursa:  www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu