sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Există vreo legătură între grupa sanguină şi personalitatea unei persoane?


Ai grupa de sânge A, B, 0 sau AB? În Japonia există o convingere larg răspândită potrivit căreia caracterul unei persoane este legat în mod direct de tipul grupei de sânge. Ce se află în spatele acestei înţelepciuni convenţionale?, se întreabă Bbc.co.uk.
Sângele este un aspect care uneşte întreaga rasă umană, dar majoritatea dintre noi nu acordăm prea multă atenţie grupei sanguine, decât în momentul în care avem nevoie de o transfuzie. Totuşi, în Japonia, grupa sanguină este văzută ca având implicaţii majore pentru viaţă, muncă şi dragoste.
Aici, se crede că grupa sanguină a unei persoane determină temperamentul şi personalitatea acesteia. „Care este grupa ta sanguină?“ este adesea o întrebare cheie în orice domeniu, de la CV-uri şi interviuri pentru un loc de muncă şi până la o discuţie între două persoane aflate la o întâlnire romantică.

  • Cele patru tipuri de oameni
Potrivit unei convingeri populare în Japonia, oamenii care au grupa sanguină A sunt perfecţionişti sensibili şi ştiu foarte bine cum să lucreze în echipă, însă sunt şi foarte anxioşi.
Cei care au grupa sanguină 0 sunt curioşi şi generoşi, dar încăpăţânaţi.
Cei cu grupa sanguină AB sunt artistici, dar misterioşi şi imprevizibili, iar cei cu tipul de sânge B sunt veselidar excentrici, individualişti şi egoişti.
Aproximativ 40% din populaţia japoneză are tipul de sânge A şi 30% grupa sanguină 0, în timp ce doar 20% au sângele de tip B, iar restul de 10% dintre japonezi se încadrează în categoria celor cu grupa sanguină AB.
Patru cărţi care descriu caracteristicile diferitelor grupe sanguine au devenit adevărate senzaţii în Japonia, programele de televiziune matinale, ziarele şi revistele celebre publică adesea un horoscop pentru diferitele tipuri de sânge şi discută despre compatibilitatea într-o relaţie. O adevărată industrie de produse personalizate în funcţie de grupa sanguină a apărut pe piaţa japoneză.
Totuşi, grupele sanguine sunt pur şi simplu determinate de proteinele din sânge.Deşi oamenii de ştiinţă încearcă în mod regulat să demonteze aceste convingeri, influenţa grupei sanguine rămâne destul de populară în Japonia. Unul dintre motive este că într-o societate omogenă şi relativ uniformă, acest aspect furnizează un cadru simplu pentru a împărţi oamenii în grupuri uşor de recunoscut.
Sistemul grupelor de sânge AB0 a fost descoperit în 1901 de către cercetătorul austriac Karl Landsteiner. Munca sa, pentru care a primit un Premiu Nobel, a făcut posibilă identificarea diferitelor grupe de sânge, ceea ce a deschis calea spre realizarea unor transfuzii corecte şi eficiente.

  • Discriminare pe motiv de grupă sanguină
Aceste convingeri afectează chiar şi politica. Un fost prim-ministru a considerat că este  suficient de important să dezvăluie faptul că are grupa sanguină A, în timp ce rivalul său avea grupa B. Anul trecut, ministrul Ryu Matsumoto, a fost forţat să îşi dea demisia după doar o săptămână de la investirea sa, din cauza comportamentului pe care l-a avut în cadrul unei întâlniri televizate cu oficialii locali. În discursul său de demisie, Matsumoto a dat vina pe faptul că grupa sa sanguină este de tip B, şi de aceea a făcut anumite remarci insensibile.
Nu toată lumea vede această nebunie a grupelor sanguine ca pe un joc inofensiv. Uneori, se manifestă şi ca prejudecată sau discriminare, iar acest lucru este atât de obişnuit în Japonia, încât populaţia are şi un termen pentru acest lucru: “bura-hara”, care înseamnă hărţuire din cauza grupei de sânge.
În ciuda avertizărilor repetate, mulţi angajatori continuă să îi întrebe pe candidaţi de tipul grupei sanguine în cadrul interviurilor de angajare.
Terumitsu Maekawa, profesor de religie comparativă la Universitatea Asia din Tokyo, spune că „putem indica anumite tendinţe generale ale unor grupuri, dar nu poţi spune că o persoană este rea sau bună, din cauza grupei sale sanguine“.
Acesta spune că cercetările sale se bazează mai mult pe un studiu empiric, decât pe superstiţiile populare. În cărţile sale, Maekawa explorează teoria potrivit căreia grupele de sânge predominante pot determina convingerile religioase şi normele societale.
În lumea occidentală, tipul 0 şi A, caracterizează aproximativ 85% dintre persoane, dar în India şi Asia, grupa sanguină de tip B predomină. Japonia, spune acesta, este o ţară neobişnuită pentru Asia, deoarece are o varietate mai mare de grupe sanguine.
Societăţile de tip A au tendinţa de a fi monoteiste, cum ar fi cele în care se practică creştinismul şi iudaismul, care au o analiză fundamentală a fiinţelor umane şi un sentiment puternic al normelor sociale. Însă, societăţile dominate de persoane cu grupa B de sânge sunt mai predispuse la politeism, precum budismul şi hinduismul, în cadrul cărora există o mulţime de zeităţi şi în care se consideră că oamenii sunt diferiţi unul de celălalt.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu