sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Va intra Turcia în cursa regională a înarmării nucleare?


красная ядерная кнопка красная кнопка СНВ
© Foto: Flickr.com/Graham/cc-by-nc-sa 3.0

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat în interviul pentru The Daily Telegraph că, în cazul creării în Iran a unei bombe nucleare, în Orientul Mijlociu va începe o cursă regională a înarmării nucleare. Atunci, consideră ministrul, Turcia va putea în decurs de câteva luni să obţină propria bombă nucleară, iar „în regiune va fi un adevărat coşmar”.

Totuşi cei mai mulţi analişti consideră că Turcia trebuie să fie precaută în ambiţiile sale nucleare. Iată ce a declarat în acest sens doctor în ştiinţe politice Birol Akgun, profesor la Institutul de Gândire Strategică.
„Turcia este membră a NATO, iar NATO are deţine arma nucleară şi duce o politică de asigurare a securităţii nucleare. Apariţia armei nucleare în Iran nu face absolut necesară deţinerea de armament nuclear de către Turcia.
Dacă rivalitatea dintre Turcia şi Iran este analizată ca rivalitate pentru influenţa în regiune, atunci influenţa turcă, datorită relaţiilor economico-comerciale şi elementelor de „soft power”, este mult mai mare decât a Iranului, chiar dacă această ţară va deţine arma nucleară. În lumea actuală, influenţa se stabileşte prin capacitatea statutului de a urma valori comune, precum democraţia, drepturile şi libertăţile şi, fireşte, graţie capacităţii de a consolida relaţiile economico-comerciale.
Turcia nu trebuie să aibă temeri în privinţa apariţiei armei nucleare iraniene şi nu trebuie în niciun caz să intre în cursa regională a înarmării nucleare”.
De altă părere este doctor în ştiinţe politice Ova Akgonenc, profesor la Centrul de Studii Economice şi Sociale. El, dimpotrivă, consideră că scutul nuclear al NATO poate împinge Turcia spre crearea propriei arme nucleare, deoarece sistemul NATO de apărare antirachetă nu doar că nu asigură securitatea Turciei, ci reprezintă pentru ea un pericol direct.
„Nu cred că Turcia îşi va intensifica activitatea sa nucleară doar pentru că Iranul produce propria armă nucleară sau dezvoltă tehnologiile sale nucleare. Dacă Turcia va începe elaborarea propriilor tehnologii, va fi din altă cauză.
Pe teritoriul nostru este construit sistemul de apărare antirachetă al NATO. Din această cauză ni se înrăutăţesc relaţiile cu Iranul. Nu se ştie până la ce nivel se vor înrăutăţi. Se poate ca Iranul, simţind ameninţarea la adresa intereselor sale, să-şi intensifice activitatea nucleară. Şi nu se ştie prea clar dacă scutul NATO ne va proteja. În acest sens, scutul poate fi butonul de pornire a cursei nucleare regiune.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu