marți, 5 martie 2013

Marte se poate ciocni cu o cometă


планета Марс космос
© Foto: Flickr.com/AGeekMom/cc-by-sa

În 2014 sistemul nostru solar poate rămâne fără Marte, în orice caz în forma cu care ne-am obişnuit noi toţi. Oamenii de ştiinţă au calculat că la mijlocul toamnei planeta se poate ciocni cu cometa C/2013 A1 cu un diametru de 50 de kilometri.

Acest fenomen poate avea urmările cele mai neaşteptate. Planeta Roşie ar putea crăpa, axa Marte poate să se modifice, iar la suprafaţa planetei poate să apară apă. Pământenii nu trebuie să-şi facă griji, Pământul nu va fi afectat consideră oamenii de ştiinţă.
Ei au calculat că în octombrie 2014 cometa C/2013/ A1 va trece la o distanţă de 37 de mii de kilometri de suprafaţa Marte. Calculele sunt în mod constant actualizate şi verificate, însă rezultă că probabilitatea ca cele două corpuri cereşti să se ciocnească este foarte mare. Dacă oamenii de ştiinţă pot prezice o coliziune, urmările ei sunt, practic, incalculabile.
Iată opinia lui Viktor Siniavski, consilier ştiinţific de la corporaţia Energia: „Planeta poate să crape, axa să se modifice, clima poate să se schimbe, se poate întâmpla orice! Cometa transportă o mare cantitate de hidrogen. Este greu să prognozezi ceva. Dacă se va întâmpla, va afecta foarte puternic această planetă. Este absolut sigur”.
Serghei Filipenkov, redactor la revista Aviapanorama, este de acord cu această opinie. Expertul consideră că planeta Marte va fi afectată oricum de această cometă: „Pentru Marte, ca planetă, acest fenomen va reprezenta un mare pericol. În primul rând, în urma coliziunii va fi eliminată energie care corespunde unei explozii termonucleare. În al doilea rând, dacă această cometă este din gheaţă, apa din cometă va cădea pe Marte. Atmosfera de pe Marte este foarte rarificată, prin urmare apa se va transforma în gheaţă. Cel mai curând, pe planetă vor rămâne urme. Pe Marte există un canion de sute de kilometri format în urma ciocnirii anterioare cu un asteroid puternic, nu cu o cometă, în urma căreia s-a evaporat toată atmosfera”.
Unii savanţi au calculat că ciocnirea ce urmează să aibă loc poate fi comparată cu explozia cauzată de 20 de miliarde de kilotone de trinitrotoluen. Însă distanţele spaţiale sunt atât de mari că pământenii, cel mai probabil, nu vor simţi urmările acestui eveniment. Aşa că nu trebuie să ne temem, asigură Viktor Siniavski.
„Aceste planete nu influenţează Pământul. Soarele influenţează, Luna influenţează pozitiv stabilitatea, conservarea Pământului, menţine axa, se formează mareele. Însă aceste planete nu afectează cu nimic Pământul. Eu nu cred că vor exista urmări”.
Cometa C/2013 A1 a fost descoperită în ianuarie anul acesta de savantul australian Robert McNaught. Potrivit calculelor astronomilor ruşi, cometa va zbura pe 19 octombrie 2014 la o distanţă de 105.000 kilometri de centrul planetei Marte.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu