sâmbătă, 13 aprilie 2013

ACORD China - SUA pentru denuclearizarea paşnică a Peninsulei Core


Statele Unite ale Americii şi China au căzut de acord sâmbătă să depună împreună eforturi pentru denuclearizarea paşnică a Peninsulei Coreea, ca urmare a săptămânilor de retorică agresivă din partea Coreii de Nord şi a creşterii tensiunilor în nord-estul Asiei, informează Reuters, AFP şi AP.

ACORD China - SUA pentru denuclearizarea paşnică a Peninsulei Coreea
ACORD China - SUA pentru denuclearizarea paşnică a Peninsulei Coreea

Secretarul de stat american John Kerry şi consilierul de stat chinez Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al politicii externe a Chinei, au afirmat la Beijing că ambele state susţin ideea denuclearizării peninsulei coreene. 'Am fost de acord că este extrem de important pentru stabilitatea regiunii şi într-adevăr pentru întreaga lume şi pentru toate eforturile de neproliferare', a afirmat John Kerry pentru reporteri alături de Yang Jiechi în capitala Chinei.

Yang Jiechi a afirmat că poziţia Beijingului privind menţinerea păcii şi stabilităţii în peninsulă este clară şi consecventă.

'Noi susţinem că această problemă ar trebui rezolvată paşnic, prin dialog şi consultare. Abordarea corectă a problemei nucleare coreene serveşte intereselor tuturor părţilor. De asemenea este responsabilitatea comună a tuturor părţilor', a afirmat el.

'China va colabora cu celelalte părţi interesate, inclusiv cu Statele Unite ale Americii, pentru a juca un rol constructiv în promovarea discuţiilor în format de şase şi a punerii în aplicare a obiectivelor stabilite în declaraţia comună de la 19 septembrie 2005', a mai spus oficialul chinez.

John Kerry se află sâmbătă la Beijing pentru a încerca să convingă autorităţile chineze să aibă o atitudine mai fermă în raport cu regimul din Coreea de Nord şi să acţioneze pentru dezgheţarea relaţiilor dintre Seul şi Phenian, într-un 'moment critic' al crizei, după cum a admis şi China.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu