joi, 27 iunie 2013

Nabucco kaputt

Набукко Nabucco газопровод очистка
© Foto: Nabucco Gas Pipeline International GmbH, www.nabucco-pipeline.com

Spuneam într-un articol anterior că semnificaţia prezenţei lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, la Bucureşti pe 17 iunie 2013, era una extraordinară, de neînţeles pentru întreaga presă românească, nu şi pentru cititorii Vocii Rusiei, care au fost puşi la curent, de aproape un an, cu evoluţiile politice şi economice care au prefaţat acest moment de cotitură pentru România.

Şi că ea era legată de modificarea a traseelor reţelei energetice din Europa de Est, prin deschiderea celei de-a 4-a direcţii strategice a teatrului de acţiuni militare (TAM) central şi estic ale Europei, adică Direcţia strategică BALCANICĂ, consideră Valentin Vasilescu,pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni, licenţiat în ştiinţă militară la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti-promoţia 1992.
Consorţiul, care exploatează zăcământul de gaze azer Shah Deniz II, a comunicat pe 26 iunie 2013 că a renunţat să furnizeze gaze pentru proiectul gazoductul Nabucco, preferând să alimenteze proiectul TANAP (Trans-Adriatic Pipeline). Proiectul Nabucco ar fi avut un tronson de 475 de km pe teritoriul României, prin judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Consecinţa imediată a acestei decizii este aceea că odată cu intrarea în funcţiune a gazoductul South Stream, ruşii vor renunţa la tronsoanele existente pe direcţia strategică Ucraineană. Conducta prin care România este alimentată de Gazprom are punctul de intrare la Ostrov, în judeţul Tulcea şi prin ea s-au alimentat până acum Grecia şi Bulgaria. Cuplarea Greciei şi Bulgariei la TANAP şi South Stream însemnă dezafectarea acestei conducte şi întreruperea alimentării cu gaze ruseşti a României. Întrucât toate celelalte state vor fi racordate la South Stream şi TANAP, Ucraina, Republica Moldova şi România (care sunt aprovizionate pe direcţia strategică ucraineană) vor rămâne fără gaz rusesc. După un eşec de asemenea proporţii, un preşedinte al unei ţări membre a UE, care se presupune că are onoare, şi-ar fi dat pe loc demisia. Nu este cazul în ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu care n-a demisionat nici atunci când 7,4 milioane de români l-au demis prin referendum. Pe de altă parte, fundamentul pe baza cărora Preşedinţia ar trebui să se ia deciziile strategice optime pentru România în domeniul energetic, este dat de cunoştinţele aprofundate de știință şi artă militară. Elemente care lipsesc cu desăvârşire în ceea ce-i priveşte pe consilierii prezidenţiali.
Victor Ponta a devenit premier, ca urmare a promisiunii de a înlocui clientelismul politic cu competenţa profesională în toate domeniile. În loc să-şi respecte promisiunea, Ponta a continuat aceleaşi practici ale premierilor Tăriceanu, Boc şi Ungureanu. În ceea ce priveşte cunoştinţele aprofundate de știință şi artă militară care guvernează traseele reţelelor energetice, guvernul Ponta este tot un mare zero ca şi Preşedinţia. Guvernul României, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, a organizat în perioada 21-26 mai 2013, reuniunea Comitetului Nabucco, structură de coordonare a statelor şi companiilor implicate în dezvoltarea gazoductului Nabucco. Premierul Victor Ponta care a participat şi el la eveniment alături de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a ţinut să precizeze că proiectul Nabucco reprezintă punctul de vedere al României, marcând progresele înregistrate în dezvoltarea Nabucco şi reconfirmând sprijinul politic de care beneficiază proiectul din partea României.
Cine ar putea să ceară demisia guvernului Ponta, după o astfel de dovadă de crasă incompetenţă ? Parlamentul, prin introducerea unei moţiuni de cenzură. Numai că USL-ul al cărui copreşedinte este Victor Ponta deţine aproape 70% din fotoliile parlamentare şi nici aleşii neamului nu sunt altfel decât Ponta. Un singur vot (cel al deputatului Remus Cernea) a lipsit, pe 22 mai 2013 pentru ca Parlamentul să au voteze în unanimitate aprobarea proiectului de lege propus de Guvern care avea ca scop instituirea măsurilor necesare pentru demararea lucrărilor de dezvoltare a Conductei de gaze naturale Nabucco, proiect considerat strategic pentru România.
Teoria dezinformării se referă la orice intervenție asupra elementelor de bază ale unui proces comunicațional, cu scopul cultivării unui anume tip de reacții, atitudini și acțiuni ale receptorilor, (denumiți în mod generic ținte), dorite de un anumit agent social. În jargonul serviciilor de informaţii americane, cele care au creat şi implementat pretutindeni aceste metode, tehnicile de influenţare şi manipulare s-au numit "profilare". Profilarea a fost realizată plecând de la nivel de individ, a fost extinsă la grupuri mari de oameni, pe toate nivelurile ierarhice şi a avut ca rezultat inducerea unor reflexe condiţionate. Sistemul educațional și social format în jurul idiotului și nu al omului inteligent şi responsabil, a transformat generațiile de români de după 1989, în oameni obedienți care vor căuta îndrumători pentru tot restul vieții lor. Cât priveşte poporul român, procesul de „profilare" dus de peste două decenii, a reuşit perfect. Aproape în totalitate, el prezintă un comportament tipic individului trepanat. Nici n-a clipit când guvernul Năstase a cedat rezervele de gaz şi petrol ale României firmei OMV, odată cu privatizarea Petrom. De ce i-ar cere socoteală un popor de trepanaţi guvernului Ponta pentru susţinerea proiectului Nabucco, un eşec anunţat de peste un an? Nu m-ar mira ca poporul român trepanat să înceapă să aplaude când va auzi că părţi importante din teritoriul României vor fi cedate altor state.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu