joi, 27 iunie 2013

Portocala: proprietati medicinale dovedite

 “Este bizar ca managerul de produse agricole este mai important pentru sanatatea copiilor mei decat pediatrul”
~ Meryl Streep
Pe masura ce populatia supradiagnosticata si supraindopata cu medicamente sare precum lemingii peste magura medicinei conventionale, cu majoritatea medicamentelor avand o duzina sau chiar mai multe efecte daunatoare pentru fiecare beneficiu caruia i se face reclama, putem gasi multa intelepciune in citatul lui Meryl Streep.
Intr-adevar, multe dintre fructele si legumele obisnuite care se ingramadesc la standul producatorului local au “puteri vindecatoare ascunse”, si au fost utilizate atat ca medicamente, cat si ca alimente hranitoare din timpuri imemoriale.
Cred cu tarie ca accesul la produse proaspete, organice, este o necesitate la fel de vitala ca si accesul la apa si aer curat. In decursul sutelor de milioane de ani, corpurile stramosilor nostri (ale caror gene au devenit ale noastre) au evoluat impreuna cu plantele superioare cu flori si fructe, si zecile de mii de fitocompusi pe care ele le contin, dintre care multe acum reglementeaza si mentin exprimarea si sanatatea genelor noastre. De aceea, fara consumul regulat al acestor alimente, sanatatea suboptima si probabil multe boli sunt inevitabile. S-ar putea spune pe buna dreptate ca radioterapia si chimioterapia au fost inventate in principal pentru a trata deficientele de consum al fructelor si legumelor, dar desigur inseamna oferirea unei solutii mai rea ca boala, si cu siguranta vesnic incapabila de a se adresa cauzelor fundamentale ale cancerului.
Portocala este unul dintre aceste alimente/medicamente minune, continand o gama larga de compusi tot mai recunoscuti a fi esentiali pentru sanatatea umana. Noi oportocala consideram un desert dulce, sucul ei o bautura racoritoare, dar reflectam oare vreodata asupra proprietatilor ei medicinale? Iata cateva dintre cele mai importante aceste proprietati.

Sucul de portocala

Multi dintre noi se uita astazi in mod gresit la sucul de portocale ca la o sursa periculoasa de fructoza concentrata – carbogazoasa – fara a recuoaste profundele lui proprietati medicinale. Uneori credem ca putem capata actiunea vitaminei C pe care o contineportocala prin nutrientul semi-sintetic – acidul ascorbic – fara a realiza ca o portocala intruchipeaza (asa cum o fac toate alimentele integrale) o orchestra complexa de reactii chimice, lucratura a milioane de ani de evolutie, despre care se spune ca este un proces de design inteligent biologic. “Nutrientul monochimic” – acidul ascorbic – este doar umbra actiunii vitaminei C care este realizata si exprimata doar prin alimentele vii. Portocala, la urma urmei, arata ca un soare miniatural, este formata ca o condensare a energiei si informatiei din lumina solara, si de aceea capabila de stocare, iar dupa ce este consumata, ne inunda cu stralucirea pachetelor datatoare de viata ale nutritiei densa in informatie si regulatoare genetica, printr-un mecanism care nu va fi niciodata inteligibil prin acidul ascorbic sau deplin reductibil la scheletul chimic care este acest acid.
Dat fiind acest gand, aici sunt unele dintre beneficiile dovedite ale sucului de portocale:
Sucul de portocala imbunatateste colesterolul ‘bun’: desi este discutabil daca micsorarea asa-numitului colesterol “LDL” este la fel de buna pentru inima pe cat ar dori producatorii de statine sa ne faca sa credem, marirea nivelului de colesterol “HDL” pare sa aiba reale beneficii de sanatate. Totusi asta este destul de greu de facut prin dieta si nutritie, si imposibil prin medicamente. Exceptia este sucul de portocale. Un studiu din 2000 a gasit ca prin consumarea a 750 ml de suc de portocale pe zi, timp de 4 saptamani, s-a imbunatatit profilul lipidelor sanguine prin micsorarea raportului colesterolului LDL/HDL cu 16% la pacientii cu colesterolul marit [1].
Sucul de portocala intareste sanatatea oaselor: un studiu din 2006 pe sobolanii masculi a gasit ca sucul de portocale a influentat pozitiv situatia antioxidantilor si taria oaselor [2].
Sucul de portocala (amestecat cu sucul de coacaze negre) reduce inflamatiile: un studiu din 2009 pe pacientii cu boala arteriala periferica a gasit ca sucul de portocale si coacaze a redus proteina C-reactiva (11%) si nivelul fibrinogenelor (3%), doua masuri concrete ale inflamarii sistemice [3] Un studiu din 2010 a gasit ca sucul de portocale neutralizeaza efectul proinflamator al hranei cu inalt continut de grasimi si hidrocarbonati si previne toxicitatea indusa de endotoxine [4].
Sucul de portocala amplifica pierderea in greutate: un studiu din 2011 a gasit ca acei copii care obisnuiau sa bea regulat suc de portocale au consumat in medie de 523 de calorii pe zi mai mult decat copiii care nu faceau asta. Totusi surprinzator, nu era nici o diferenta intre nivelurile de greutate ale consumatorilor de suc de portocale si non-consumatorilor [5].
Sucul de portocala ar putea dizolva pietrele de la rinichi: un studiu din 2006 a gasit ca daca se consuma suc de portocale, acest consum este asociat cu o mai scazuta suprasaturatie calculata a oxalatului de calciu si a acidului uric nedisociat, doi indici ai micsorarii formarii pietrei de calciu urinar [6].
Extractul din sucul de portocala suprima proliferarea prostatei: in ciuda continutului de fructoza, un studiu din 2006 a gasit ca un extract standardizat de suc din portocale rosii a inhibat proliferarea celulelor de prostata umana in vitro [7].

Coaja de portocala

Coaja portocalei contine o larga gama de potentiali compusi cu putere terapeutica. Acestia includ petina si constituentii flavonoizi precum hersperidena, naringina, polimetoxiflavonele quercetina si rutina, variati carotenoizi si un constituent major al mirosului ei specific cunoscut ca d-limonena, care compune pana la 90% din continutul de ulei al cojii, si este un compus ce si-a capatat numele de la coaja de lamaie, care contine o cantitate semnificativa din acest compus. Este listat in Codul SUA al Reglementarilor Federale ca GRAS (generally recognized as safe – recunoscut in general ca sigur), si este utilizat in mod obisnuit ca agent de aromatizare. D-limonena a fost studiata ca avand puternice proprietati anti-cancer, inclusiv impotriva melanomului metastazic [8].
Extractul integral din coaja a fost studiat ca avand o larga gama de beneficii:
Coaja de portocala prezinta proprietati anti-artritice: un studiu din 2010 a gasit ca extractul din coaja de portocala suprima in mod semnificativ artrita indusa adjuvant de vaccin intr-un model preclinic [9].
Coaja de portocala (flavonoizii) prezinta proprietati anti-cancer: un studiu din 2007 a gasit ca extractul din coaja de portocala a inhibat tumorogeneza la un model preclinic de soarece al polipozei adenomatoase si a sporit moartea programata a celulelor [i]. Doua studii suplimentare din 2007 au gasit ca extractul din coaja de portocala a prezentat proprietati impotriva cancerului la san. Primul, prin prezentarea proprietatilor chemopreventive impotriva leziunilor mamare tumorale la un model animal [10]. Cel de-al doilea, prin inhibare liniilor de celule de cancer la san in vitro [11]. In plus, un studiu din 2000 a gasit ca ingestia de flavanona este asociata in mod invers cu riscul de cancer esofagian si ar putea explica, impreuna cu vitamina C, efectul protector al fructului, in special al citricelor, asupra cancerului esofagian [12] In sfarsit, un studiu din 2005 a gasit ca respectivii carotenoizi din portocala ar putea ajuta la regresarea rezistentei multimedicamentoase.

Aroma portocalei

Mecanismele fiziologice prin care aromele ar putea avea proprietati terapeutice (aromoterapie) sunt bine stabilite. Micile molecule care cuprind aromele lucrurilor sunt capabile de a intra direct prin nari si in lobul olfactiv, dandu-le astfel putinta de a avea profunde efecte asupra structurilor adanci din creierul nostru, si ca rezultat asupra intregii noastre infrastructuri corporale si emotionale.
Mireasma portocalei reduce anxietatea, amplifica buna dispozitie: un studiu a gasit ca aroma uleiului esential de portocala reduce anxietatea, genereaza o stare mai pozitiva, si un nivel mai inalt de calm la femeile expuse la aceasta aroma intr-o sala de asteptare la dentist [13]. Aceasta descoperire a fost din nou confirmata de un studiu din 2005, in care mirosurile ambientale au redus anxietatea si au imbunatatit starea sufleteasca la pacientii asteptand tratament dentar [14
Surse pentru acest articol cuprind:
[1] E M Kurowska, J D Spence, J Jordan, S Wetmore, D J Freeman, L A Piché, P Serratore. HDL-cholesterol-raising effect of orange juice in subjects with hypercholesterolemia. Am J Clin Nutr. 2000 Nov;72(5):1095-100. PMID: 11063434
[2] Farzad Deyhim, Kristy Garica, Erica Lopez, Julia Gonzalez, Sumiyo Ino, Michelle Garcia, Bhimanagouda S Patil. Citrus juice modulates bone strength in male senescent rat model of osteoporosis. Nutrition. 2006 May;22(5):559-63. Epub 2006 Feb 10. PMID: 16472977
[3] Christine Dalgård, Flemming Nielsen, Jason D Morrow, Henrik Enghusen-Poulsen, Torbjörn Jonung, Mogens Hørder, Moniek P M de Maat. Supplementation with orange and blackcurrant juice, but not vitamin E, improves inflammatory markers in patients with peripheral arterial disease. Br J Nutr. 2009 Jan;101(2):263-9. Epub 2008 May 28. PMID: 18507878
[4] Husam Ghanim, Chang Ling Sia, Manish Upadhyay, Mannish Upadhyay, Kelly Korzeniewski, Prabhakar Viswanathan, Sanaa Abuaysheh, Priya Mohanty, Paresh Dandona. Orange juice neutralizes the proinflammatory effect of a high-fat, high-carbohydrate meal and prevents endotoxin increase and Toll-like receptor expression. Am J Clin Nutr. 2010 Apr;91(4):940-9. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20200256
[5] O’Neil CE, Nicklas TA, Rampersaud GC, Fulgoni VL 3rd. One hundred percent orange juice consumption is associated with better diet quality, improved nutrient adequacy, and no increased risk for overweight/obesity in children. Nutr Res. 2011 Sep;31(9):673-82.associated with better diet quality, improved nutrient adequacy, and no increased risk for overweight/obesity in children. Nutr Res. 2011 Sep;31(9):673-82.
[6] Clarita V Odvina. Comparative value of orange juice versus lemonade in reducing stone-forming risk. Clin J Am Soc Nephrol. 2006 Nov;1(6):1269-74. Epub 2006 Aug 30. PMID: 17699358
[7] Federica Vitali, Claudia Pennisi, Antonio Tomaino, Francesco Bonina, Anna De Pasquale, Antonella Saija, Beatrice Tita. Effect of a standardized extract of red orange juice on proliferation of human prostate cells in vitro. Fitoterapia. 2006 Apr;77(3):151-5. Epub 2006 Feb 23. PMID: 16530345
[8] GreenMedInfo.com, D-Limenone’s Anti-Cancer Properties
[9] Gang Chen, Zhongyi Yin, Xuxu Zheng. [Effect and mechanism of total flavonoids of orange peel on rat adjuvant arthritis]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2010 May;35(10):1298-301. PMID: 20707201
[10] Sadanori Abe, Kunhua Fan, Chi-Tang Ho, Geetha Ghai, Kan Yang. Chemopreventive effects of orange peel extract (OPE). II: OPE inhibits atypical hyperplastic lesions in rodent mammary gland. J Med Food. 2007 Mar;10(1):18-24. PMID: 17472462
[11] Igor N Sergeev, Chi-Tang Ho, Shiming Li, Julie Colby, Slavik Dushenkov. Apoptosis-inducing activity of hydroxylated polymethoxyflavones and polymethoxyflavones from orange peel in human breast cancer cells. Mol Nutr Food Res. 2007 Dec;51(12):1478-84. PMID: 17979096
[12] Marta Rossi, Werner Garavello, Renato Talamini, Carlo La Vecchia, Silvia Franceschi, Pagona Lagiou, Paola Zambon, Luigino Dal Maso, Cristina Bosetti, Eva Negri. Flavonoids and risk of squamous cell esophageal cancer. Arch Intern Med. 2000 Apr 10;160(7):1009-13. PMID: 17192901
[13] J Lehrner, C Eckersberger, P Walla, G Pötsch, L Deecke. Ambient odor of orange in a dental office reduces anxiety and improves mood in female patients. Physiol Behav. 2000 Oct 1-15;71(1-2):83-6. PMID: 11134689
[14] J Lehrner, G Marwinski, S Lehr, P Johren, L Deecke. Ambient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental office. Physiol Behav. 2005 Sep 15;86(1-2):92-5. PMID: 16095639
[i] Kunhua Fan, Naoto Kurihara, Sadanori Abe, Chi-Tang Ho, Geetha Ghai, Kan Yang. Chemopreventive effects of orange peel extract (OPE). I: OPE inhibits intestinal tumor growth in ApcMin/+ mice. J Med Food. 2007 Mar;10(1):11-7. PMID: 17472461
http://www.greenmedinfo.com/blog/9-evidence-based-medicinal-properties-oranges – potocala

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu