marți, 10 septembrie 2013

11 surse periculoase de poluare a aerului la interior

Scris de 
Respirarea aerului poluat poate sa te imbolnaveasca sau sa sporeasca orice probleme de sanatate din viata ta. Sunt oameni care sunt mai reyistenti la poluarea din atmosfera insa sunt si aceeia care nu sunt atat de reyistenti si ajung sa aiba probleme mari de sanatate. Indiferent in care categorie te incadrezi, trebuie sa ai grija la aerul pe care il respiri.
In orasele mari cu o aglomerare peste limita de oameni masini, industrie etc, exista cele mai mari riscuri de a avea un aer poluat atat inafara cat si in interiorul incaperilor. Spre exemplu, OMS (Organizatia Mondiata a Sanatatii) estimeaza ca 6 400 de oameni mor anual in Mexico City si mai mult de un milion sufera de probleme respiratorii permanente datorita poluarii aerului. Mexico City are o populatie de 9 milioane de oameni care traiesc efectiv in oras.
In general, oamenii petrec 90% din timpul lor in interiorul incaperilor, iar calitatea aerului de interior poate fi mai scazuta (aer mai poluat) cu de doua pana la cinci ori decat cea a aerului de la exterior.

Veste cea buna este ca poluarea aerului de interior este facuta de noi, deci avem puterea de a reduce poluantii.

10 posibile surse de poluare si alternative sanatoase

1. Produsele de curatenie sunt responsabile de circa 10% din toate expunerile toxice raportate catre Centrele de Control pentru Otraviri SUA/U.S. Poison Control Centers! Gaseste-ti timp pentru a descoperi alternative sau fa-ti singur/propriile solutii naturale de curatenie.
2. Detergentii de rufe si balsamurile pot fi foarte toxici.
Pentru foarte multi oameni detergentii de rufe si balsamurile chimice sunt o sursa de toxine pe care nu o constientizeaza. Acestea se imprima in fibra hainelor si apoi se transmit direct in piele ori se elimina ca vapori in aer ce sunt inspirati de noi in organism. Multe probleme de piele si ale aparatului respirator sunt determinate de aceste chimicale marea lor majoritate fiind derivate din petrol. De exemplu…
Sulfat lauril de sodiu – Studiile asupra acestei substante arata punerea ei in legatura cu: toxicitate asupra organelor reproducatoare si dezvoltarii fatului, neurotoxicitate, tulburari endocrine, ecotoxicitate, schimbari celulare si biochimice si cancer.
Fenolii au fost aratati ca fiind corelati cu probleme grave de sanatate si chiar mortale.
Inalbitorii optici fac hainele sa arate mai albe, dar studiile au aratat ca sunt extrem de toxici pentru pesti. Ei mai pot cauza mutatii la bacterii.
folositi solutii naturale precum Sistemul de spalare cu magneti care se gaseste in Romania pe siteul : http://fara-chimicale .ro
3. Multe solutii de curatat sunt pline de toxine.poluarea aerului
Unele solutii de curatat sunt printre cele mai toxice produse gasite in casa. In 2000, erau 120 434 expuneri raportate Centrului pentru Otraviri care implicau copiii sub 6 ani. Acestia erau copii care inghitisera sau varsasera solutii de curatat depozitate sau lasate deschise in casa. Este cel mai bine sa iti faci singur/a propriile produse de curatat sa sa utilizezi pe cele non-toxice. Gandeste-te logic: de ce as vrea sa curat casa cu produse care sunt pline de avertismente toxice periculoase? Astfel de substante trebuei sa stea cat mai departe de casa mea si de copii mei!

4. Odorizantele chimice! Ar trebui numite poluanti toxici ai aerului!

5. Utilizati vopsele si cleiuri ecologice in casa voastra. Nu utilizati produse cu clorura de metilen. Aceasta este gasita in sprayurile pentru pantofi, solutii de hidrofugare (impotriva patrunderii apei) solutiile de scos pete, de curatare a podelelor de lemn si mobilei, solutii de curatat adezivii, lubrifiantii, petele de pe lemn, lacurile si decapantii pentru vopsele. Cel mai bun moment pentru a-ti zugravi casa sau a face alte reparatii care implica cleiuri este in timpul verii, pentru ca usile si ferestrele pot fi lasate deschise in scopul unei ventilari complete.
6. Fa din casa ta o zona libera de fumat.
Fumul de tutun de la o singura tigara contine mai mult de 4000 de poluanti la concetratii mari. “Consumul de tutun omoara mai mult de cinci milioane de oameni anual – mai mult decat HIV/SIDA, tuberculoza si malaria la un loc”.
7. Cremele si lotiunile trebuie sa nu fie aromatizate cu chimicale.
8. Covoarele noi nefacute din fibre naturale pot fi sursa de formaldehida.
9. Lumanarile si tamaia/betisoarele aromate pot elimina plumb si compusi organici volatili in aer, facandu-l toxic. Folositi lumanari din ceara de albine sau din soia.
10. Curatati-va cu regularitate cuptorul pentru a asigura o buna calitate a aerului din interiorul casei, ceea ce poate ajuta la evitarea alergiilor de mediu si a astmului. De asemenea acest lucru face ca cuptorul sa functioneze cu maxima eficienta. Sau si mai bine consumati hrana vie si nu mai folositi deloc cuptorul.
11. Pernele, cearsafurile si paturile pot fi pline de alergeni, inclusiv acarieni. Cel mai bine este sa le spalati saptamanal.
Ce este de facut cu aceste informatii?
Daca va ganditi la sanatatea voastra sau la a cuiva din familie care este afectata de vreuna dintre aceste surse, ar fi foarte dificil sa abordati toate sursele de poluare in acelasi timp.
Va sugerez sa alegeti una pana la trei surse de pe lista si sa faceti ce puteti pentru a impiedica toxinele sa intre in casa voastra.
Dupa ce faceti asta, mai faceti acelasi lucru cu inca una-trei surse.
Urmatorul pas este sa va imbunatatiti calitatea aerului din interiorul casei!
Sunt lucruri simple pe care le puteti face pentru a imbunatati aerul. Acestea sunt amuzante, precum adaugarea de plante ce curata aerul, cititi mai mulde despre acesta in articolul: Nasa Top 10 plante care purifica aerul din interior
http://www.care2.com/greenliving/16-sources-of-toxic-indoor-air-pollution.html - aerului
Articol preluat de pe http://viataverdeviu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu