vineri, 13 septembrie 2013

Vineri 13. De ce se crede că această zi este cu ghinion?

Nu există nicio motivaţie ştiinţifică potrivit căreia ziua de vineri 13 ar putea să fie mai ghinionistă decât altele, potrivit timesonline.co.uk, dar cifrele arată că, în zilele de vineri 13, accidentele de maşină au fost mai multe cu 13% decât într-o zi normală
.


Vineri 13. De ce se crede că această zi este cu ghinion?
Vineri 13. De ce se crede că această zi este cu ghinion?
Cu toate acestea, potrivit statisticilor, cea mai proastă zi pentru conducătorii auto predispuşi la accidente este data de întâi a fiecărei luni şi nu contează în ce zi a săptămânii cade. Ziua lunii cu cele mai puţine accidente este 26, când numărul evenimentelor rutiere scade cu peste opt procente.

De-a lungul timpului, au existat teorii de la care s-ar fi ajuns la legendele în ceea ce priveşte ziua de vineri 13. Una dintre ele ar fi că Eva i-a dat mărul lui Adam într-o zi de vineri 13, iar alta că Marele Potop ar fi început tot într-o astfel de zi, teorii alimentate de faptul că Vechiul Testament nu indică precis datele acestor evenimente. De asemenea, există o legendă că totul a început cu Cina cea de Taină, unde au luat parte 13 persoane, şi cu crucificarea lui Iisus în Vinerea Mare.

Data de vineri 13 apare de 688 de ori în 400 de ani, de mai multe ori decât, de exemplu, o zi de sâmbătă 13, care apare de 684 de ori.

În 1980, la Hollywood s-a lansat horror-ul "Friday the 13th" ("Vineri 13"), peliculă ce a avut foarte multe continuări, pentru marele şi micul ecran.

Printre celebrităţile născute într-o zi de vineri 13 se numără Fidel Castro sau fostul prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher.

Sir Winston Churchill nu călătorea niciodată în zilele de vineri 13, decât dacă era ceva extrem de important. La fel făceau şi Napoleon, Mark Twain, Franklin D. Roosevelt sau Herbert Hoover.

Vinerea era ziua din săptămână în care erau executaţi prizonierii în Roma Antică şi, mai târziu, ziua când erau spânzuraţi cei condamnaţi în Marea Britanie.

În Evul Mediu, vinerea era cunoscută ca "sărbătoarea vrăjitoarelor", despre care se spunea că sunt organizate în adunări de câte 13.

Mii de călugări-soldaţi ai Cavalerilor Templieri au fost omorâţi de regele francez Ludovic al IV-lea, într-o zi de vineri 13, în 1307.

Misiunea de pe Lună Apollo 13 a fost lansată la ora 13.13 şi a fost abandonată pe 13 aprilie 1970.

Un asteroid aflat la depărtare de Terra ar putea lovi planeta vineri, 13 aprilie 2029, iar la viteza de 28 km/h ar putea avea forţa a 65.000 de bombe atomice.

Sursa: www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu