duminică, 6 octombrie 2013

Cutremur de 5,5 in Vrancea. Seismul a fost simtit si in Republica Moldova si nordul Bulgariei


Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminica, la ora 4.37, in Vrancea.
UPDATE
ora 13:00 Reprezentantii directiilor din Primaria Capitalei au discutat, intr-o sedinta convocata duminica, procedurile care trebuie aplicate dupa un cutremur, fiind verificate Dispeceratul Integrat de Urgenta al municipalitatii si cele ale Apa Nova, Adminsitratia Strazilor, RADET si RATB.
Primarul general al Capitalei a convocat duminica dimineata o sedinta cu directiile municipalitatii, pentru a verifica functionalitatea Planului de masuri in situatii de urgenta.

"Astfel, s-au discutat procedurile care trebuie aplicate in astfel de situatii si au fost verificate dispeceratele directiilor operative (Dispeceratul Integrat de Urgenta din cadrul PMB, Apa Nova, Administratia Strazilor, RADET, RATB etc.), astfel incat autoritatea locala sa poata actiona in timp cat mai scurt in cazul unei situatii de urgenta", arata Primaria Capitalei, intr-un comunicat de presa.
La sedinta au participat reprezentanti ai Directiei Generale Operatiuni, ai Directiei de Aparare Civila, ai Directiei de Utilitati, Directiei de Inspectie si Control, Politiei Locale, Directiei de Asistenta Sociala, Administratiei Strazilor, Apa Nova, RATB, RADET, Luxten, precum si reprezentanti ai operatorilor de salubrizare din toate sectoarele Capitalei, a precizat sursa citata.
ora 11:10 Cutremurul a fost resimtit in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.
Potrivit PRO TV Chisinau, seismul produs in Romania a fost resimtit in mai multe regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv la Chisinau, fara a provoca daune materiale.
Cutremurul a fost resimtit si in nordul Bulgariei, in orasele Ruse, Sumen si Silistra.
ora 09:10 Un alt cutremur in zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminica, la ora 8.10, la aproximativ trei ore si jumatate dupa seismul de 5,5 grade, care a fost simtit si la Bucuresti.
Cutremurul de 2,7 grade s-a produs la o adancime de 87 de kilometri.
ora 09:00 Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca in urma cutremurului de 5,5 grade pe scara Richter produs in noaptea de sambata spre duminica, in zona Vrancea, care a fost simtit si la Bucuresti, nu au fost inregistrate pagube materiale si nici probleme la retelele edilitare.

"Avand in vedere seismul produs in aceasta dimineata, la Dispeceratul Integrat de Urgenta, pus la dispozitie de municipalitate bucurestenilor (0800.800.868), nu s-a inregistrat niciun fel de paguba materiala si nicio problema legata de retelele edilitare Electrica, Radet, Luxten etc.", au precizat reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), intr-un comunicat de presa.
cutremur


ora 08:10   Mircea Radulian, directorul Institutul National pentru Fizica Pamantului, a declarat in aceasta dimineata pentru Stirile ProTV:"Este posibil sa fie o legatura puternica intre ceea ce s-a intamplat la Vrancea, in aceasta dimineata, si ceea ce se intampla la Galati. Au mai fost cazuri cand cutremurele mari au fost insotite de cutremure mai mici in alte zone".
"E o coincidenta care da de gandit. Este vorba de o legatura intre fortele tectonice ce apar la adancime in Vrancea si cele mai de suprafata din jurul Carpatilor", a mai spus Radulian.
"Motivele nu sunt de ingrijorare, cutremurul a eliberat tensiunile din zona, s-a produs o detensionare a zoneiDaca nu se producea anul asta, se producea anul viitor, in 2014. Replicile nu vor tine mai mult de 2 zile", a continuat specialistul.
"Este greu de prezis un cutremur mai mare. Nu stiu ce sa va spun, deocamdata suntem intr-o activitate normala",  a precizat Radulian.
ora 06.30 Seismul a avut epicentrul in Vrancea, la o adancime de 140 de kilometri si s-a simtit atat in Bucuresti, cat si in alte zone din tara. Deocamdata nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
"Este vorba de un cutremur in Vrancea, din date preliminare, de magnitudine 5,5, adancimea 140 de km, la ora 4:37. Este un cutremur mai mare, cel mai mare din ultimii ani. A fost simtit destul de bine in Bucuresti, dar si in alte regiuni din tara: Ploiesti, Buzau, Iasi. Este un cutremur asteptat, sa spunem asa, pentru ca aceste cutremure cu magnitudine de 5, au o frecventa la doi, trei ani, sa zicem asa, intra in calculele noastre. Cred ca va avea replici, numai ca repliciile in cazul cutremurelor din zona Vrancea sunt mici, ma astept sa fie sub 4. In cazul asta nu as zice ca este un cutremur care sa produca pagube" a declarat Mircea Radulian, directorulul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.
cutremur


Potrivit directorului stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de pana in 4 grade.

Cutremurul s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focsani, la 47 de kilometri de Ramnicu Sarat, la 52 de kilometri de Targu Secuiesc si la 55 de kilometri de Marasesti.

Anul acesta, in zona Vrancea s-au mai produs sase cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) si 6 martie (4,2 grade).

Din 23 septembrie, in Galati s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade si s-a produs pe 29 septembrie.

Sambata, in Galati s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 si 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost sase seisme, cu magnitudini intre 2,5 si 3,8 grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu