duminică, 6 octombrie 2013

SIMULARE: Cum ar arata zona lovita de 77 de cutremure in cazul unei scufundari in bloc a pamantului



Cutremurele de la Galati si mai nou Braila au deschis un capitol necunoscut pentru cercetatorii romani. Oamenii de stiinta sunt in fierbere. Toti cauta sa inteleaga cele 77 de cutremure care se produc intr-o zona aparent banala din punct de vedere seismic
"Este o zona cu destul de multe falii, cu un complex de falii acolo destul de fragmentata este o zona in care apar si niste fenomene de subsidenta, adica se lasa cumva pamantul in anumite locuri", spuneMircea Radulian, director INFP.
Adica aceste miscari de adancime anunta un fenomen cu care nu ne-am intalnit pana acum: o scufundare in bloc a pamantului de dimensiuni mari.

Adancimea cavitatii care va aparea nu o poate sti nimeni, dar fenomene similare au avut loc in Germania si Guatemala. Acolo au aparut, dupa furtuni sau inundatii, niste cratere uriase, care au inghitit strazi si case.
scufundare
Cauzele acestui fenomen cu care cu ne confruntam sunt explicate de cercetatori prin activarea unei noi falii sau crapaturi in placa tectonica de sub judetele Galati si Braila. Explicatia vine in urma monitorizarii celor 77 de seisme de suprafata. Se pare ca nu faliile deja cunoscute provoaca aceste miscari, ci una completa noua.
"Probabil ca aceasta falie nu a fost bagata in seama, nefiind o falie care sa produca probleme la inceputul realizarii hartilor de tectonica, si nu a fost bagata in seama nu a arata o evolutie ceva fantastica pana de curand", crede Mihai Diaconescu, cercetator INFP.
sinkhole
Teoria este sustinuta si de zgomotele care se produc in momentul in care are loc o miscare seismica.
Parca pamantul se reaseaza si in maruntaiele lui, undeva intre 4 si 5 kilometri in interiorul scoartei, au loc prabusiri si ciocniri titanice, eliberand forte colosale, capabile sa produca aceste sunete.
"In momentul in care unda seismica ajunge pe marginea acestui zid, am fost acolo si este un zid domnule, cand unda seismica ajunge aici la interfata dintre partea solida si aer se produce bumul, zgomotul care-i sperie pe acesti oameni", mai spune Mihai Diaconescu.
falie noua
"Zidul" despre care vorbeste cercetatorul este de fapt albia stanga a raului care a produs in judetul Galati inundatiile din septembrie.
O alta ipoteza a cutremurelor ar fi ca apa a accelerat niste seisme care s-ar fi produs oricum pe o perioada de zeci de ani, iar acum au loc intr-o saptamana. Deocamdata specialistii numara noi miscari zilnice, fara sa stie daca se vor opri.

Urmareste clipul aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu