marți, 1 octombrie 2013

CUTREMUR în America! SUA au intrat în INCAPACITATE DE PLATĂ. "Am putea fi martorii unei PRĂBUŞIRI ISTORICE"

CUTREMUR în America! SUA au intrat în INCAPACITATE DE PLATĂ. "Am putea fi martorii unei PRĂBUŞIRI ISTORICE" 442
Senatul american a respins luni seară, cu două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu puţin timp înainte de Camera Reprezentanţilor. Casa Albă le-a ordonat agenţiilor federale americane, luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii (07.00 ora României), să îşi înceteze activităţile, Congresul nereuşind să voteze un buget înaintea orei limită.

S-a întâmplat pentru prima dată în ultimii 17 ani.


Statul federal este constrâns să îşi înceteze activităţile, în lipsa unui buget în SUA 

"Din nefericire, nu avem o indicaţie clară potrivit căreia Congresul va acţiona la timp pentru ca preşedintele să semneze o rezoluţie bugetară până la sfârşitul zilei de mâine, 1 octombrie 2013", a anunţat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului răspunzător de buget al Casei Albe.  

"Agenţiile trebuie, prin urmare, să îşi execute planurile pentru o încetare ordonată a activităţilor în absenţa bugetului", a explicat ea.
 

Peste 800.000 de funcţionari federali consideraţi neesenţiali dintr-un total de peste două milioane, ar trebui să intre în concediu forţat fără plată începând de marţi dimineaţa.

Efectivele administraţiei se vor reduce la minimul vital, unele agenţii urmând să funcţioneze cu doar 5 la sută din efective.

Executivul american nu a putut decât să constate impasul în care se afla Congresul luni seara, în apropierea începutului exerciţiului bugetar 2014, marţi la miezul nopţii (07.00 ora României), şi înaintea căruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura că statul federal poate funcţiona normal.

După două respingeri, luni, de către Senatul american a unor proiecte de lege finanţate şi elaborate de Camera Reprezentanţilor, liderii republicani au anunţat luni seara că vor vota încă o dată, în cursul nopţii, un text considerat inacceptabil de democraţi, deoarece distruge legea privind reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama.

Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi în cazul unui blocaj al statului federal luni seară, a asigurat Departamentul de Stat. "Activităţile biroului de afaceri consulare vor continua local şi în străinătate, ceea ce înseamnă că vor continua să livreze vize şi paşapoarte", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki.

Sute de mii de funcţionari americani nu ştiu dacă marţi dimineaţă vor sta acasă, soarta lor depinzând de un eventual acord în ultimul moment al Congresului pentru a evita un blocaj al statului federal.

Însă Psaki a asigurat că ministerul său, într-o primă fază, va fi puţin afectat de blocajul serviciilor publice.

"Dacă va exista un blocaj guvernamental, activităţile Departamentului de Stat şi ale (agenţiei federale de ajutor internaţional) USAID vor putea continua în mod limitat pentru o perioadă scurtă", a declarat Psaki, în special din cauza faptului că bugetul pentru anul 2012-2013 a fost alocat în totalitate de abia în martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu