marți, 1 octombrie 2013

Descoperire uimitoare despre ISON, cometa secolului


Viitorul potențialei comete ale secolului este în continuare incert, în condițiile în care mai sunt doar două luni până ce ISON va ajunge în cel mai apropiat punct de Soare.


Cometa ISON are o culoare verzuie
Cometa ISON are o culoare verzuie / FOTO: space.com
În două luni de zile, cometa ISON se va apropia la un milion de kilometri distanță de Soare, iar oamenii de știință schițează două scenarii. Cometa ar putea să se transforme într-un obiect ceresc care, văzut de pe Terra, va părea la fel de strălucitor ca Luna sau ar putea fi o cometă deloc specială, ca multe altele. Vom vedea însă în luna decembrie, scrie space.com
Există însă câteva alte aspecte care fac ca ISON să fie foarte interesantă pentru oamenii de știință. Unul dintre ele este faptul că astronomii încearcă să pozeze cometa ISON de pe suprafața planetei Marte. Dacă reușesc să facă asta, va deveni prima oară când o cometă va fi fotografiată de pe suprafața unei alte planete. 
De asemenea, astronomii susțin că ISON are o culoare verziune, nu una albă cum se crezuse până acum. Culoarea verzuie a capului planetei este dată de gazul cian și de carbonul diatomic.
Chiar dacă nu se știe exact ce intensitate va avea, ISON va putea fi văzută cu ochiul liber începând cu data de 6 noiembrie și va rămâne vizibilă pentru aproximativ două luni de zile. Cometa ISON va avea cea mai mare intensitate luminoasă pe data de 28 noiembrie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu