luni, 14 octombrie 2013

Demonii si vamile vazduhului

IeudBisDinDeal_(60)
Aflam despre natura diavolului din Apocalipsa 12:10: “ …este parasul fratilor nostri,cel ce ziua si noaptea ii para in fata Dumnezeului nostru”. Intalnim in Iov, chiar incercarea lui Satana de-al convinge pe Tatal, ca omul nu merita Slava Dumnezeiasca asupra sa. Demonii il urasc fundamental pe om, iar acest fapt este evidentiat, mai ales in ceasul mortii nostre, al trecerii duhurilor prin vamile vazduhului, catre locul intalnirii cu Judecatorul Hristos. “Cand sufletul iese din trup, vrajmasul diavol se napusteste asupra lui cu indrazneala si-l razboieste si-l invinovateste si devine acuzator sever si infricosator al pacatelor lui”, spune Cuviosul Ioan Carpatinul.
Taina trecerii duhurilor prin vami este chiar mai inspaimantatoare decat insasi moartea, de aceea Biserica cea Insufletita a lui Iisus Hristos, a randuit in fiecare sambata, la slujba Miezonopticii, sa ne rugam Atotputernicului ca sufletele noastre sa nu vada chipul ingrozitor al demonilor, iar cei trecuti dincolo de Porti, sa fie ridicati de ingerii cei luminosi. Pentru ceasul greu al patrunderii duhului in realitatea Vietii de dincolo ni s-a dat Pavecernita Mica, prin care sa ne rugam Maicii Domnului sa ne acopere sufletele cu vesmantul “preasfant si luminos, atat de stralucitor si viu, incat nici Heruvimii nu-l pot privii direct”, cum scrie Sfantul Macarie Egipteanul.
In Efeseni 2:2 este descris traseul sufletului desprins de trup, precum si vamile unde demonii vin sa-si revendice “clientul”, in functie de alegerile, faptele, vorbele si gandurile sale. Aceste duhuri ale lui Satana poarta chiar numele de vami, dupa cum le descrie Sf. Macarie: “Asa cu strajile de la vama stau pe drumurile inguste si ii prind pe cei care trec si ii cerceteaza aspru, la fel si acestia, cerceteaza si stapanesc sufletele, dupa ce ies din trup. Si daca mai inainte nu s-au curatat cu totul de pacat, nu le ingaduie sa urce in lacasurile ceresti si sa-l intalneasca pe Domnul lor.”
Asadar, la fiecare vama, sufletul omului plecat din Lume, este disputat, in functie de faptele sale, atat de ingerii de lumina cat si de draci. Demonii acuza, iar ingerii apara, judecata fiind facuta cu dreptate de Marele Judecator, cel prin care toate s-au zamislit, cel ce spune despre Sine: “ Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.”
Una dintre cele mai complexe si profunde descrieri ale Vamilor se regaseste in scrierile Sf. Grigore, ucenicul duhovnicesc al lui Vasile cel Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu