Scris de
Daca ti se pare ca pierderea in greutate este dificila, nu esti singurul. Insa atunci and vei intelege cum functioneaza acest proces, va fi mult mai usor.
Leptina este un hormon important, secretat de celulele grase, si care ajuta controlul apetitului si metabolismului tau.
Daca totul merge normal, merge asa:
Cu cat mai mult tesut gras ai, cu atat vei avea mai multa leptina in circulatie: cu cat ai mai multa leptina, cu atat vei fi mai putin infometat, si vei consuma energie mai repede.
Deci pierderea greutatii ar trebui sa fie usor de realizat, corect? Daca ai exces de greutate, leptina ar trebui sa spuna creierului tau sa inceteze cu mancatul, si sa accelereze metabolismul.
Dar se pare ca multi oameni care au exces de grasime au dezvoltat ceva numit rezistenta la leptina. Insemnand ca acele celule grase ar putea sa trimita o gramada de leptina, dar creierul tau nu primeste mesajul.
Totusi este important de realizat ca intelegerea noastra despre leptina este inca limitata.
Leptina este o descoperire relativ recenta (a fost numita in 1994). Deci desi a fost facut un numar de studii (majoritatea pe cobai si soareci), inca incercam sa intelegem cum actioneaza acest hormon.
De exemplu, intr-un studiu, cobaii hraniti cu o dieta cu 60% fructoza pentru sase luni au devenit rezistenti la leptina. Aceasta inseamna ca oferirea de leptina suplimentara nu a incetinit obiceiurile lor de hranire. Dar, intr-alt studiu, un consum usor mai moderat de fructoza sau glucoza a aparut ca fiind protector impotriva rezistentei la leptina in cazul cobailor hraniti cu o dieta bogata in grasimi (30% grasimi).
Deci desi exista clar anumite actiuni pe care le poti intreprinde pentru a ajuta la reducerea rezistentei la leptina, este important de realizat ca multe dintre idei sunt un pic
mai mult decat incercari de ghicire. Ele ar putea fi incercari foarte bune, dar nu ti-as bazat intregul plan al dietei tale pe acestea.
Deci ce ar trebui sa faci?
Mai intai, nu iti pierde speranta. Rezistenta la leptina arata semne ca fiind reversibila. Si, desi cercetarile nu sunt complete, exista cateva lucruri de bun simt pe care le-ai putea face si ar trebui sa ajute.
Evita sa mananci prea mult, dar nu intra intr-o dieta cu restrictie la calorii.
Desi mancatul in exces poate temporar sa sporeasca producerea de leptina, daca cumva continua prea mult timp, poate duce la rezistenta la leptina.
In acelasi timp, restrictia brusca in ce priveste caloriile, poate reduce cantitatea de leptina produsa. Deci adoptarea dietelor cu restrictie la calorii poate de fapt sa reduca leptina din circulatie, spunand creierului tau sa iti incetineasca metabolismul si sa iti sporeasca foamea, chiar daca nu esti rezistent la leptina.
Nu manca mai putin; mananca mai bine.
Ia in considerare reducerea cantitatii de fructoza ingerata.
Desi sunt niste studii care se contrazic oarecum, se pare ca dietele bogate in fructoza pot cauza rezistenta la leptina. Aceasta are sens, deoarece fructoza este descompusa in ficat, iar unul dinte rezultate este constituit de trigliceride – o grasime neplacuta care in primul rand blocheaza leptina impiedicand-o sa ajunga la creier!
Mananca mai putine cereale.
S-ar putea ca mancatul cerealelor precum graul, secara si orzul sa contribuie la rezistenta la leptina. Dr. Tommy Jönsson si altii au sugerat ca lectina (un fel de proteina) gasita in cereale ar putea sa se lege la receptorii pentru leptina, creand astfel rezistenta la leptina.
Dormi destul.
Deficienta de somn cauzeaza o reducere a leptinei in circulatie, si o sporire a altui hormon implicat in controlul apetitului: grelina. Cu exceptia faptului ca grelina provoaca foame. Deci a nu dormi destul este o dubla sursa de probleme!
Redu-ti toxinele.
Lasand la o parte faptul ca zaharul si graul ar putea fi considerate toxine prin ele insele, reducerea cantitatii totale de toxine poate fi doar un lucru bun. Toxinele pot afecta multi dintre hormonii ce controleaza greutatea, inclusiv leptina, iar in nivele mult mai mici decat cele considerate acceptabile de Agentia de Protectie a Mediului/Environmental Protection Agency, potrivit, printre altii si dr-ului Mark Hyman. Inceteaza sa mai depozitezi mancarea in plastic, inceteaza sa utilizezi chimicale pentru curatare, si scoate toxinele din cosmetice. Verifica baza de date „skin deep” (lb.eng.) pentru informatii despre ingredientele specifice care trebuie evitate.
Mananca mai putine cereale si fructoza, dormi mai mult si redu-ti expunerea la toxine. Toate sunt sfaturi bune, indiferent de nivelul de leptina. Lasa un comentariu si spune-mi: ce vei face astazi?
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.mindbodygreen.com/0-10691/the-surprising-reason-why-many-people-cant-lose-weight.html – leptina
Articol preluat de pe http://viataverdeviu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu