miercuri, 9 octombrie 2013

Descoperire astronomică uimitoare în Egipt


O cometă a explodat deasupra Egiptului în urmă cu 28 de milioane de ani, lăsând în urmă un "misterios" cristal negru - primul material provenit dintr-un nucleu de cometă ce a fost descoperit până în prezent pe Terra, a anunțat marți echipa de oameni de știință care a realizat descoperirea.


Descoperire astronomică uimitoare în Egipt
Descoperire astronomică uimitoare în Egipt / FOTO: wallmay.net
"Cometele ne brăzdează dintotdeauna cerul — acei bulgări murdari de gheață amestecată cu praf — dar niciodată până acum nu a fost identificat pe Pământ material provenit dintr-o cometă", a precizat profesorul David Block de la Universitatea sud-africană de la Witwatersrand, scrie Agerpres
Faraonul egiptean Tutankamon a avut o broșă în formă de scarabeu făcută din sticlă de siliciu galbenă, substanță rezultată după ce explozia cometei a încălzit nisipul până la 2.000 de grade Celsius. În urma acestei explozii, pe Pământ a ajuns și un cristal de rocă negru, conform unui comunicat al universității.
Acest cristal de rocă reprezintă "prima dovadă a unei comete care pătrunde în atmosfera Pământului și explodează, provocând o ploaie de foc ce a distrus totul în calea sa", se precizează în comunicat.
Acest cristal, descoperit încă din 1996, a fost analizat de o echipă de geologi, fizicieni și astronomi. A stat degeaba o lungă perioadă de timp, până a ajuns în mâinile unui cercetător care studiază diamantele, conform profesorului Jan Kramers de la Universitatea din Johannesburg.
Șocul impactului a dus la formarea unor diamante microscopice pe acest cristal de rocă, iar studiile realizate asupra sa au demonstrat că nu este vorba de o piatră ordinară. Acest cristal de 30 de grame prezintă o trăsătură caracteristică rocilor extraterestre și este totuși diferit față de meteoriți, susține Kramers.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu