O legumă de sezon aduce mai multe beneficii sănătăţii oamenilor.
Potrivit cercetarilor efectuate la o statie experimentala din Massachusetts, seminţele de dovleac dobandesc o valoare nutritiva mai mare atunci cand sunt mature. Din 100 g de seminte pot rezulta si 559 de calorii. Acestea induc somnul persoanelor cu asemenea tulburari si combat depresia. Acest lucru se intampla datorita prezentei triptofanului, un aminoacid care absorbit in organism se transforma in serotonina.
In unele culturi, semintele de dovleac sunt un remediu impotriva parazitilor intestinali (tenia). Pentru acest tip de problema, semintele de dovleac trebuie mancate inainte de fiecare masa, neaparat dimineata pe stomacul gol.
Semintele sunt bogate in zinc, ceea le recomanda in osteoporoza. Un studiu american a subliniat ca exista o corelatie intre aportul scazut de zinc, nivelurile scazute de minerale din sange si osteoporoza la nivelul soldului. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda zilnic consumul lor pentru obtinerea cantitatii recomandate de minerale si in special de zinc.
Culoarea portocalie a dovleacului indica prezenta beta-carotenului, antioxidant careprevine mai multe tipuri de cancer. Pentru a beneficia de aceste beneficii si de multe altele nu trebuie neaparat ca fructul sa fie proaspat cand il consumam. O conserva poate contine 7 grame de fibre, 3 grame de proteine – cantitate mai mare decat in cazul alimentului proaspat – 80 de calorii si 1 gram de grasime. In plus, dovleacul in conserva este plin de vitamine, asigurand peste 50% din necesarul zilnic de vitamina K.
Sursa: http://www.provincianews.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu