Popoarele din lumea intreaga leaga foarte multe traditii, obiceiuri si superstitii de noaptea dintre ani. Romanii respecta toate datinile stramosesti pentru a fi siguri ca noul an va fi mai bun si mai imbelsugat decat precedentul.
Conform obiceiului nu este bine ca anul cel nou sa te prinda cu datorii, pentru ca, se spune, un an intreg tot vei da bani, de aceea romanii isi platesc toate datoriile pana in seara de Revelion. De asemenea, se spune ca nu este bine nici sa oferi cu imprumut bani pentru ca vei fi sarac tot anul, si, probabil, nimeni nu-si doreste acest lucru.
In traditia populara se crede ca spiritele rele se sperie de lumina si de zgomotele puternice. De aceea, in ajunul Anului Nou, se merge cu plugul, si cu plugusorul, si se trosneste din bici pentru a alunga spiritele malefice din anul care vine. Uratorii din zilele noastre au inlocuit buhaiul si biciul cu petarde, pocnitori si artificiile.
In noaptea dintre ani superstitiosii evita sa foloseasca foarfecele ca sa nu-si taie norocul, dar au grija si la vestimentatie, care se pare ca atrag energiile positive, mai ales daca sunt noi si in culori vesele. Iar pentru prosperitate este bine ca la miezul noptii sa aveti bani in buzunar. Nu trebuie sa uitam nici sa fim veseli, pentru ca asa vom fi un an intreg, de aceea este bine sa evitam lacrimile sau certurile.
La miezul noptii cei care cred in superstitii deschid usa pentru ca anul vechi sa iasa si sa intre cel nou. Totodata, se spune ca este bine ca la trecere spre noul an sa stai sub vasc, planta considerate sacra in antichitate. Odata atarnat deasupra usilor, se crede ca vascul protejeaza oamenii impotriva tuturor relelor.
De pe masa festiva de Revelion nu trebuie sa lipseasca pestele, deoarece se spune ca trebuie sa-l consumi in noaptea dintre ani, ca sa te poti strecura printre probleme si obstacole cu agilitatea unui peste in apa.
Pe 1 ianuarie, potrivit traditiei, prima persoana care iti intra in casa trebuie sa fie un barbat, ca sa te bucuri de protectie si noroc in anul care tocmai a inceput. De asemenea, oamenii merg cu “semanatul” aruncand in casele rudelor si ale prietenilor cu grau sau orez ca sa fie ocoliti de boli, asa cum si urarea spune: “Sanatatea Noului si la anul cu sanatate”.
Conform altei traditii, in prima zi din an nu trebuie sa maturam pentru a nu alunga prosperitatea. Astfel, gospodinele, mai ales din zona Moldovei, amana pentru a doua zi indeletniciri precum maturatul sau scoaterea gunoiului din casa, asa se asigura ca vor avea casa plina tot anul.
Daca spalati rufe, va merge rau tot anul, de aceea, batranii spun ca e bine ca rufele sa nu fie spalate pana la Boboteaza, cand se sfintesc apele.
Sursa: www.enational.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu