miercuri, 18 iunie 2014

Cum poate fi Rusia redusa la tacere

Daca din cauza sanctiunilor, Rusia ramane fara tehnologii occidentale, productia ei de petrol va fi puternic amenintata. Un avertisment lansat de expertii straini si acceptat de colegii lor rusi. Intr-adevar, spun acestia din urma, Rusia are nevoie de tehnologii, pe care nu le poate insa cumpara. Acesta este, de fapt, cel mai mare pericol care ameninta Rusia!

Petrol
Rusia depinde in totalitate de companii precum ExxonMobil, British Petroleum sau Halliburton, pentru ca fara tehnologiile occidentale nu va putea exploata niciodata resurse petroliere, evaluate la 8.200 miliarde de dolari. Un scenariu care s-ar transforma intr-un adevarat cosmar pentru Moscova, daca tarile occidentale vor adopta al treilea pachet de sanctiuni, care vizeaza, de aceasta data, nu companii sau oficiali din anturajul apropiat al presedintelui Vladimir Putin, ci ramuri intregi de activitate economica.
"Fara partenerii straini, Rusiei ii va fi extrem de greu", recunoaste Aleksandr Kornilov, de la Alfa-bank. Pentru ca, explica el, "cu aceste tehnologii Rusia exploateaza zacamintele mai greu accesibile. Rezervele traditonale sunt aproape epuizate, iar productia scade in multe puncte de extractie. Pentru a compensa acest declin, trebuie pune in valoare zacaminte netraditionale, precum cele greu accesibile sau marine, de pe falia continentata arctica, din Marea Caspica, Ohotsk sau Marea Japoniei. Lucrarile se afla, aici, in faza primara, iar tehnologiile occidentale si experienta companiilor straine joaca un rol decisiv", spune Kornilov.
De ce s-a pus Rusia singura intr-un astfel de pericol? "Pur si simplu pentru ca, pana acum, nu a avut nevoie de asemenea tehnologii avansate, specializate in exploatarea unor zacaminte dificile", explica acelasi Kornilov. Sa incepi, acum, sa creezi o asemenea aparatura este aproape imposibil. "E nevoie de timp, iar Rusia nu mai dispune de timp. Ca atare, Rusia s-ar putea confrunta cu o scadere dramatica a productiei de petrol inca de la sfarsitul acestui deceniu", atrage atentia expertul rus.
Sursa: http://incomemagazine.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu