marți, 21 octombrie 2014

Conopida: Cele mai importante beneficii


De multe ori gustul alimentelor este mai important pentru noi decat modul in care consumul lor ne afecteaza sanatatea. De aceea, cand ne gandim la legume delicioase avem tendinta de a uita de beneficiile conopidei. In comparatie cu alte legume care ne incanta cu gustul lor, conopida se remarca mai mult prin avantajele pe care le implica consumul ei. Daca vrem sa mentinem echilibrul in organism ar fi bine sa includem in alimentatia noastra conopida care este o adevarata sursa de sanatate si energie.

1. Conopida, un aliment detoxifiant

Conopida este una dintre legumele din familia cruciferelor care contribuie la procesul de detoxifiere a corpului. Detoxifierea este stimulata de catre continutul de fitonutrienti care au rolul de a elimina toxinele acumulate in organism.
Astfel efectele daunatoare ale toxinelor sunt neutralizate iar celulele se pot regenera cu usurinta. In cazul in care nu oferim corpului nutrientii necesari detoxifierii, toxinele pe care le acumulam prin obiceiurile culinare nesanatoase si prin stilul de viata haotic, cresc riscul aparitiei celulelor canceroase in corpul nostru.


2. Conopida si antioxidantii

Conopida contine o gama larga de antioxidanti care micsoreaza riscul aparitiei stresului oxidativ. Stresul oxidativ este declansat in momentul in care sunt produsi radicalii liberi iar reactiile de oxidare exercita o presiune nociva asupra celulelor.
Functia antioxidantilor este aceea de a asigura functionarea buna a procesului de oxigenare a sangelui, impiedicand interactiunea nefavorabila a moleculelor de oxigen cu alte molecule. Printre substantele antioxidante continute de catre conopida se numara vitamina C, acidul ferulic, manganul, acizii grasi omega 3 si betacarotenul.


3. Conopida si rolul sau antiinflamator

Proprietatile antiinflamatoare ale conopidei sunt date de catre continutul bogat de vitamina K. Inflamatia poate aparea ca o reactie de aparare a organismului atunci cand acesta este atacat de bacterii, factori fizici precum caldura si iradierea dar si de substantele produse de catre corp ca acizii biliari si glucoza.

Vitamina K are un rol esential in reducerea inflamatiei, fiind unul dintre factorii care contribuie la coagularea sangelui. Impreuna cu vitamin K, glucobrasicina continuta de catre conopida poate combate inflamatia, imbunatatind sistemul cardiovascular.

4. Protectia impotriva cancerului

Conopida poate apara corpul impotriva formelor de cancer datorita substantelor nutritive de care pot beneficia consumatorii acestor legume. Procesul de malignizare a celulelor poate fi prevenit iar celulele canceroase pot fi eliminate prin actiunea terapeutica a sulforafanilor si a izotiocianatilor din structura conopidei. Cele doua subtante contribuie la impiedicarea evolutiei cancerului ovarian, pulmonar si a celui de prostata.


5. Conopida si sistemul cardiovascular

Cercetatorii nu au considerat intotdeauna ca la baza problemelor cardiovasculare poate sta inflamatia. Cu toate acestea inflamatia poate cauza probleme mari vaselor de sange si circulatiei care pot fi prevenite cu ajutorul vitaminei K si a continutului de omega-3 din conopida. In afara de cele doua substante, sulforafanii din conopida ajuta la declansarea mecanismelor anitiinflamatorii ale corpului si la prevenirea deteriorarii vaselor de sange. Pe langa aceste beneficii, conopida poate si sa scada nivelul de colesterol care constituie o amenintare pentru functionarea buna a inimii.


6. Conopida si imunitatea

Ansamblul de vitamina C si de antioxidanti prezent in structura conopidei ajuta la intarirea sistemului imunitar. Consumul de conopida este ideal pentru persoanele predispuse imbolnavirii, intrucat substantele nutritive protejeaza corpul de infectii si boli. Din acest motiv este bine ca aceste legume sa fie consumate in special iarna si toamna cand rezistenta organismului la temperaturi mici este scazuta.

Sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu