miercuri, 1 august 2012

Războiul care va veni


Este România un stat eşuat? Nu încă, deşi multe semne arată acest lucru. Rezultatele referendumului, conflictul politic generalizat, care a antrenat instituţii fundamentale ale statului, criza economică tot mai acută creează un tablou lipsit de speranţă pentru România.

 Mai există cale de rezolvare? În mod sigur , da. Referendumul pentru demiterea lui Băsescu reprezenta o soluţie. Plecarea celui care ocupă funcţia de preşedinte de aproape 8 ani părea o modalitate de detensionare a situaţiei. Şi de eliminare a unei surse de destabilizare politică.

 Inexplicabilul prag de 50% impus de Uniunea Europeană a dus la o situaţie de blocaj, cu imens potenţial de explozie. Aproape  şapte milioane şi jumătate de persoane au votat pentru demitere. Nu-i suficient? Sub un milion au votat pentru rămânerea pedelistului.

Curios lucru, dar în orice ţară din Uniunea Europeană (mai puţin Lituania) un asemenea rezultat l-ar fi trimis, automat, pe preşedinte, acasă. La noi e invers: învinsul, cu un vot zdrobitor, se întoarce în palatul prezidenţial.De aici şi nedumerirea: cât intervin cei de la Bruxelles în politica internă a unui stat, cât de brutal condiţionează ei voinţa cetăţeanului?

În cazul de faţă, intervenţia a fost în măsură să distorsioneze voinţa alegătorului.. Apare, astfel, un precedent în care decizia de la Bruxelles va avea prioritate în faţa voinţei populare. Cam în această direcţie se îndreaptă Uniunea Europeană, iar România s-a dovedit ceea ce, în realitate, şi este: o provincie obscură şi primitivă de la marginea imperiului european. E de bine? E de rău? Nu interesează pe nimeni asta, doar dacă nu cumva ne vom trezi, nu peste mult timp, cu un naţionalism zgomotos şi agresiv.

Aşa că, scapă Băsescu de demitere? Mai rămâne hopul Curţii Constituţionale. USL va prezenta documente care arată că numărul celor cu drept de vot este puţin peste 16 milioane. Adică, referendumul poate fi validat şi, implicit, Băsescu trebuie să plece de la Cotroceni.

Se va ajunge aici? Dacă ne gândim că judecătorii Curţii au impus, şi ei, fără o logică clară, pragul celor 50 de procente, apar multe semne de întrebare asupra deciziei corecte.

În acest timp, Băsescu se pregăteşte să-şi reia postul de la Cotroceni. Mai înţelept, mai dispus să-şi respecte, democratic, felia de putere? Absolut deloc. Dimpotrivă, îi ameninţă pe iniţiatorii referendumului cu anchetarea şi, evident, arestarea lor pentru lovitura de stat. Se joacă, iresponsabil, cu cuvintele. Invocă reconcilierea naţională, dar vrea pedepsirea celor care, în viziunea lui, au încălcat legea. Acuzaţia e gravă şi constituie semnalul clar că reîntoarcerea la Cotroceni semnifică începerea războiului de pedepsire a celor care l-au suspendat.

Trăieşte într-o lume paralelă? Şi-a pierdut simţul realităţii? Anunţă de pe acum ce va urma: o bătălie cruntă împotriva adversarilor politici. Rezultatul referendumului l-a înrăit, dar i-a şi întărit convingerea că e invincibil. Cam asta îşi dorea Uniunea Europeană când, abuziv, impunea condiţia de 50%? Aşa arată decizia "constituţională” a Curţii?

Nu e greu de imaginat un Băsescu dezlănţuit în a-şi recupera puterea. Cum? Pedepsindu-şi duşmanii. 

Aşa arată preconizata reconciliere. Mai e un lucru: Băsescu ignoră, cu o uşurinţă de neacceptat, că e politicianul român care a obţinut  cele mai multe voturi împotrivă,o performanţă istorică. Şi lucrul acesta se va simţi în evoluţia societăţii.

Iată de ce viitoarele conflicte politice, cu un Băsescu în prim-plan, vor transforma România într-un stat eşuat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu