miercuri, 1 august 2012

SPECTACULOS. Arheologii au descoperit ruinele unui oraş antic pe fundul mării


Zeci de scafandri din Ucraina s-au scufundat în apele Mării Negre, unde au explorat ruinele unui oraş antic. Oraşul denumit Akra a fost observat în detaliu pentru prima dată în anii '80, dar cercetătorii au făcut recent mai multe descoperiri noi. Printre acestea se numără şi o serie de epave.

Arheologii ucraineni explorează un oraş scufundat pe coasta Crimeei
Arheologii ucraineni explorează un oraş scufundat pe coasta Crimeei

Vasele descoperite pe fundul mării datează atât din Antichitate, cât şi din Evul Mediu, relatează Reuters. Majoritatea transportau bunuri de larg consum dinspre Strâmtoarea Bosfor către către Akra. 

"De-a lungul a patru ani, am descoperit cel puţin două nave antice, care au fost distruse aproape în întregime. Părţile de lemn au fost distruse de apă, dar materialele transportate, cadrul şi ancora au rămas", a spus arheologul Viktor Vakhoneyev.

Arheologii ucraineni au scos la suprafaţă sute de artefacte, printre care vase de ceramică şi fragmente din fundaţia clădirilor oraşului. Supranumit "Atlantisul din Crimeea", Akra s-a scufundat în mare atunci când malul pe care se afla oraşul s-a surpat şi a dus la prăbuşirea acestuia. 

Potrivit experţilor ucraineni, va dura mai bine de un deceniu până când scafandrii vor putea explora oraşul scufundat în întregime.


Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu