sâmbătă, 22 septembrie 2012

Arheologii au intrat pentru prima oara intr-un templu mayas vechi de 1500 de ani


O echipa de arheologi de la Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic a intrat pentru prima data intr-o camera mortuara dintr-un templu al civilizatiei Maya din Palenque.
Camera a fost gasita intr-un complex de piramide puternic deteriorat cunoscut sub numele de Acropole de Sud, intr-o zona acoperita de jungla, din Palenque, nu departe de Templul Inscriptiilor, unde in 1950 a fost descoperit mormantul unui conducator de mai tarziu al mayasilor, Paka.
Mormantul neatins de 1.500 de ani este posibil sa contina ramasitele primului suveran din Palenque, K'uk Bahlam I, care a fost creatorul dinastiei, care l-a inclus si pe faimosul guvernator mayas Paka.
Camera se afla la o adancime de aproximativ 6 metri sub partea de sus a structurii mayase cunoscute sub numele de Templul XX si a fost inchisa ermetic de mai bine de un secol si jumatate.
Mormantul a fost descoperit in anul 1999, dar din cauza instabilitatii fundatiei templului el a fost inaccesibil explorarii umane.
Maya tomb
Susan Gillespie, profesor asociat de antropologie la Universitatea din Florida, care nu a fost implicat în proiect, a declarat: "Aceasta este o descoperire importanta pentru Palenque si pentru întelegerea istoriei si politicii clasice timpurii a civilizatiei Maya."
Descoperirile initale au constat in 11 vase, cateva piese ale unor bijuterii si mai multe pietre de jad. Ceea ce s-a gasit apoi a fost o pictura murala de culoare rosie, care se intinde pe trei pereti din camera.
Se spera sa fie descoperit sarcofagul care contine ramasitele lui K'uk Bahlam I, care a fost cunoscut si sub numele de Jaguarul Quetzal. O echipa de restauratori, chimisti si arhitecti incearca sa conserve camera mortuara, neexplorata de atata timp.
kanBahlam
"Suntem in fata nasterii dinastiei de la Palenque, din anul 400 d.Hr. Chiar daca am putea vorbi despre camerele mortuare ale fondatorului acestei dinastii, acest lucru nu mai este o speculatie, pana cand vom incepe sapaturile arheologice", a spus arheologul Arnoldo Gonzalez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu