miercuri, 30 ianuarie 2013

Darul ingerilor - Angelica arhangelica


Angelica este una din plantele cu cele mai puternice conotatii magice si spirituale, fiind considerata in unanimitate de traditiile populare ale diferitelor popoare europene si asiatice, o adevarata "poarta" de legatura cu planurile superioare ale universului. Numele plantei evoca de altfel legatura existenta intre planta si fiintele de lumina din lumile invizibile - ingerii. Proprietatile sale eminamente benefice au facut ca ea sa fie renumita pentru puterea de protectie oculta pe care o asigura.

In traditia romaneasca, denumita semnificativ iarba celor sapte ingeri sau ingerica, se stie ca are puterea de a atrage protectia ingerilor. Se spune, de pilda, ca "ea poate fi culeasa si administrata spre vindecare numai de oamenii cu cugetul si sufletul curate. Daca se apropie de ea un om rau ori lacom, isi pierde forta, pentru ca ingerii pleaca de la ea." in mai multe zone ale tarii era folosita pentru ca "fereste de strigoi", sau pentru ca "alunga duhurile necurate", pentru a-i ajuta pe cei ce au cosmaruri, pe cei pesimisti, cei posedati, deocheati si pe toti cei a caror constiinta este intunecata de suferinta si chin. La sate, angelica se pune in baia copiilor care plang fara motiv, pentru a intoarce la ei astfel ingerul pazitor. In Ardeal, seminte si tulpini de angelica macerate in palinca, este un remediu traditional pentru dureri de stomac, raceli si gripe, reumatism, indispozitie si depresii cauzate de vremea friguroasa si rea. Se mai spune ca, administrata batranilor, le readuce vigoarea si bucuria tineretii.

Raspandita si in alte tari ale Europei, angelica era considerata in Evul Mediu, un adevarat panaceu. In secolul al VII-lea, de exemplu, este consemnata salvarea de la moarte a unui intreg oras, in timpul unei epidemii de ciuma, cu ajutorul angelicai.

In gradinile manastirilor de odinioara, angelica era la mare cinste alaturi de busuioc pentru efectele sale de curatire a sufletului si orientarea mintii catre cele sfinte. Planta intra si in componenta diverselor elixiruri benedictine, acest ordin calugaresc fiind renumit pentru vastele cunostinte de vindecare cu plante. In Irlanda exista obiceiul spalarii copiilor cu apa de angelica, similar intrucitva folosirii apei sfintite, cu rolul de ai curata pe micuti de posibilele influente nefaste si a le intari sanatatea.

Studiind dieta eschimosilor, fitoterapeutul francez Maurice Messegue scrie despre aceasta planta: "Angelica creste rezistenta psihica si fizica. Revitalizeaza intregul organism, combate spasmele si oboseala, previne starile depresive. Este foarte utila iarna, ajutandu-i sa se apere de bolile microbiene si virotice. Se pare ca ei i se datoreaza exceptionala rezistenta a eschimosilor, angelica fiind singura lor 'leguma'."

Iata lista numeroaselor boli in care angelica are un efect curativ constatat: stari depresive, astenie, isterie, afectiuni psihosomatice, dificultate de concentrare, intarziere de dezvoltare mentala la copii, colita de fermentatie, gastrita hipoacida, dispepsie, digestie dificila, gripa, tulburari de ciclu menstrual, dereglari hormonale la femei, boli infectioase grave (TBC, hepatita virala), scleroza in placi, paralizie, boli grave in general, cancer.

La ora actuala angelica este una dintre cele mai renumite si mai utilizate plante medicinale. Totodata angelica este planta magica ce ne ajuta sa comunicam cu lumea ingerilor.



           dei-matei.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu