miercuri, 30 ianuarie 2013

Davos 2013: Extratereştri, puteri supranaturale şi nemurire


космос инопланетянин инопланетная жизнь зеленый человек планета
© Colaj: Vocea Rusiei

Pe lângă chestiunile economice tradiţionale, pe agenda Forumului Economic Mondial de la Davos s-au dezbătut teme, precum folosirea necontrolată a tehnologiilor ingineriei genetice, intervenţia medicală în creierul omului, prelungirea artificială a vieţii umane, existenţa civilizaţiilor extraterestre.

Dezbaterea, pregătită cu sprijinul revistei Nature, a primit numele de X-factor şi seamănă mai mult cu un film fantastic.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, în viitorul apropiat, omenirea va avea preparate medicinale dătătoare de capacităţi supranaturale. Întrucât în prezent oamenii de ştiinţă lucrează la crearea de medicamente împotriva unor boli, precum boala Alzheimer şi schizofrenia, este posibil ca în viitor să apară preparate de stimulare a activităţii creierului la oameni obişnuiţi.
Oamenii de ştiinţă sunt de acord cu faptul că dezvoltarea capacităţilor supranaturale ale omului este posibilă cu ajutorul unor dispozitive electronice performante: experimentele au dovedit că activitatea creierului şi memoria pot fi îmbunătăţite cu ajutorul unor senzori introduşi în organism. Însă această metodă este dificilă din punct de vedere tehnologic şi este puţin probabil că va fi accesibilă omului de rând, spre deosebire de preparatele medicinale. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă consideră că peste zece ani neurobiologia se va ridica la un nou nivel, iar dispozitivele electronice şi senzorii implementaţi în creier vor fi răspândiţi peste tot. Însă apar nişte întrebări. Este etică împărţirea societăţii între cei care pot să-şi permită îmbunătăţirea activităţii creierului şi cei care nu pot? Trebuie sau nu să fie puse în vânzare liberă astfel de preparate şi este necesară în acest sens o bază legislativă?
O altă temă de discuţie a fost creşterea speranţei de viaţă. Noile evoluţii din domeniul medical au permis prelungirea cu 35% a vieţii omului. Este un fapt pozitiv, dar însoţit de cheltuieli financiare pentru plăţile sociale şi suprapopularea planetei.
Specialiştii consideră că singura soluţie este eutanasia longevivilor, deoarece, datorită dezvoltării medicinii, chiar şi cei mai slabi şi bolnăvicioşi oameni pot trăi până la 90-100 de ani, ceea ce contravine legilor naturii, unde supravieţuiesc doar cei mai puternici.
Subiectul cel mai controversat de discuţii a fost existenţa civilizaţiilor extraterestre. Experţii de la forum consideră că în urma asimilării Cosmosului, omul va descoperi civilizaţii extraterestre şi planete locuite, de aceea fac apel la comunitatea mondială să se pregătească pentru întâlnirea cu civilizaţiile străine şi să evalueze pericolele acestei întâlniri. De asemenea, apare necesitatea creării unor servicii speciale de descoperire a civilizaţiilor extraterestre, care vor ajuta la preîntâmpinarea pericolelor venite din Cosmos.
Cu toate acestea, experţii menţionează că, chiar dacă raţiunea extraterestră va fi descoperită, acest lucru nu va schimba prea multa viaţa umană: deşi această descoperire va fi o senzaţie, este puţin probabil ca ea să influenţeze momentan viaţa pe Terra, dar în perspectivă îndepărtată va modifica conştiinţa psihologică şi filosofică a omului. Chiar descoperirea unui mugur de viaţă pe altă planetă va stârni discuţii despre posibila existenţă a vieţii în Univers, ceea ce va submina, în primul rând, bazele filosofiei şi religiei, sunt de părere specialiştii de la Forumul de la Davos.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu