miercuri, 30 ianuarie 2013

Supervulcanul italian Campi Flegrei dă semne de viaţă


Флегрейские поля супервулкан италия вулкан италия
© Foto: en.wikipedia.org/ Donar Reiskoffer/cc-by-sa 3.0

Terra se pregăteşte pentru o explozie gigantică. Pe Domeniile Phlegraean din Italia, situate în apropiere de Napoli, se trezeşte un vechi vulcan uriaş. Pe seismologi îi îngrijorează nu doar creşterea temperaturii solului în această zonă, cât şi deformarea evidentă a suprafeţei.

În trecutul îndepărtat, activitatea supervulcanilor a dus la modificarea climei şi a transformat în întregime planeta noastră. Savanţii nici nu au curajul să prognozeze urmările unei posibile treziri a vulcanului în prezent.
În ultimul timp, Domeniile Phlegraean se ridică lunar cu trei centimetri deasupra nivelului mării. Micro-cutremurele şi acumularea de gaze în sol demonstrează că vulcanul se pregăteşte să erupă. Situaţia este explicată de Vladimir Kirianov, docent la Facultatea Geologică de la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg.
„În general, Domeniile Phlegraean sunt un supervulcan. Yellowstone din SUA, Toba din Indonezia sunt tot supervulcani, care erup peste o mie de metri cubi de magmă. Sunt erupţii catastrofice. În zona Domeniilor Phlegraean a avut loc o erupţie foarte puternică acum aproximativ 30-40 de mii de ani în urmă. Cenuşă vulcanică se găseşte până acum în Marea Mediterană, în Bulgaria, Ucraina chiar şi pe teritoriul Rusiei. În prezent, se întâmplă o nouă tensionare a focarului magnetic şi la un moment dat erupţia poate să aibă loc”.
Erupţia unor vulcani de o asemenea forţă pot atrage după sine aşa numita iarnă vulcanică. Gazele de sulf şi cenuşa pot atinge atmosfera şi acoperi Globul Pământesc. Razele solare nu vor putea să pătrundă printr-un strat atât de dens, iar gazele transformate în acid sulfuric se vor năpusti asupra suprafeţei planetei sub formă de precipitaţii toxice. Oamenii de ştiinţă afirmă că Pământul a mai trecut printr-o astfel de catastrofă acum 74 de mii de ani în urmă, în momentul eruperii vulcanului Toba de pe Insula Sumatra din Indonezia. Acest lucru a atras după sine modificarea climei şi numeroase victime umane. În prezent, totul va fi mult mai rău, este destul să ne amintim la ce colaps a dus erupţia destul de slabă a vulcanului din Islanda în anul 2010.
Erupţiile supervulcanilor au loc destul de rar, aşa că cercetătorii nu pot să spună cât timp trebuie să treacă de la primele indicii până la erupţie. De exemplu, pe Domeniile Phlegraean în anii 70 ai secolului trecut, în decurs de trei ani, pământul s-a ridicat cu un metru şi jumătate, provocând fisuri la locuinţe. După aceea, activitatea vulcanului a slăbit. Un fenomen interesant şi important se observă acum în Rusia în Kamceatka în zona vulcanului Tolbacik. Acolo, în fiecare zi erupe vulcanul şi se ridică suprafaţa.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, întregul sistem vulcanic al Terrei este extrem de tensionat în prezent. Culoarele subterane sunt pline de magmă încinsă, care vrea să iasă la suprafaţă. Va duce acest lucru la erupţia supervulcanului sau se va intensifica lanţul vulcanilor mai mici? Toate acestea vor avea urmări serioase pentru locuitorii Terrei.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu