miercuri, 30 ianuarie 2013

Teoria Athene-i despre Tot


ATHENE'S THEORY OF EVERYTHING (2012)

"O abordare stiintifica despre ceea ce suntem: O expresie de moment a unei unitati in continua schimbare fara nici un centru. Consecintele psihologice ale acestui sistem de credinta obiectiv permit constienta de sine fara atasament de un sine imaginat, cauzand cresteri dramatice in claritate mentala, constienta sociala, autoreglare si ceea ce este des descris ca "a fi in moment". 
O credinta culturala obisnuita a fost mai mult ca in mare parte, avem nevoie de o viziune asupra vietii mai narativa, mai diacronica (cronologica), pentru a stabili valori morale. Dar cu actualele noastre intelegeri despre natura empatica si sociala a creierului, acum stim ca o privire pur stiintifica, fara vreun atasament de identitatea sau "povestea" noastra, tinteste catre o paradigma cu mult mai exacta, pe inteles sau etica decat valorile noastre anecdotice. Acest punct este logic, din moment ce tendinta noastra traditionala de a ne defini ca fiind constante imaginare individualiste "cableaza" si aranjeaza in mod neuronal creierul catre procese cognitive disfunctionale, precum etichetarea compulsiva si nevoia psihologica de a impune asteptari. Etichetarea practica sustine toate formele interactiunilor noaste in vietile noastre de zi cu zi. Dar prin etichetare psihologica a sinelui ca fiind interior si a mediului ca fiind exterior, ne constrangem propriile noastre procese neurochimice si experimentam o deconectare amagitoare. Cresterea si efectele sale secundare evolutionare, precum fericirea sau implinirea, sunt stimulate cand nu suntem etichetati in interactiunile noastre. Putem avea multe puncte de vedere diferite si sa nu fim de acord unul cu celalalt pe multe subiecte, dar interactiuni care ne accepta fara doar si poate ca ceea ce suntem, fara judecata, sunt catalisti neuropsihologici care "cableaza" creierul uman astfel incat sa recunoasca pe altii si sa accepte rational si fara disonanta sisteme de credinta verificate. Stimuland acest tip de activitate si interactiune neuronala te elibereaza de nevoia de distragere si distractie si creaza cicluri de comportament constructive, in mediul nostru. Suntem o retea globala de reactii neurochimice. Si ciclul auto-amplificat de acceptare si recunoastere, sustinut de deciziile noastre zilnice din interactiunile noastre este o reactie in lant care va defini in mod ultim si definitiv abilitatea noastra colectiva de a depasi diferentele imaginate si de a privi viata dupa imaginea de ansamblu.
In mecanica cuantica, am invatat sa abordam realitatea diferit si sa vedem totul ca probabilitati in loc de convingeri. Intr-un sens matematic, orice este posibil. La fel ca in stiinta asa si in vietile noastre de zi cu zi, gradul capacitatii prin care putem calcula sau stabili probabilitatile este determinat de capacitatea noastra intelectuala de a recunoaste sabloane. Pe cat suntem mai putin partinitori, pe atat putem identifica mai clar aceste sabloane si putem baza actiunile noastre pe probabilitati rezonabile. Din moment ce se afla in natura emisferei cerebrale stangi sa respinga idei care nu se incadreaza in paradigma noastra curenta, cu cat suntem mai atasati de un anumit sistem de credinte, cu atat mai putin suntem capabili sa facem alegeri constiente pentru noi insine. Dar prin observarea acestui proces, noi ne putem amplifica\dezvolta constienta\vigilenta si ne putem intarii liberul arbitru." 
Multumim Maria Magdalena pentru traducerea articolului si multumim Crisspentru semnalarea lui.
De asemenea ii multumim lui Cristi Muresan pentru traducerea documentarului. 

VEDETI DOCUMENTARUL TRADUS, AICI - link 1:

Daca subtitrarea nu porneste automat, dati click pe CC in fereastra filmului.
SAU AICI - link 2 

FILMULE ESTE OPEN SOURCE.

Sursa: fymaaa.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu