miercuri, 30 ianuarie 2013

Metropolele modifică clima pe planetă


экология загрязнение вредные выбросы газы дым глобальное потепление
© Foto: SXC.hu

Oamenii de ştiinţă au calculat că în oraşele din Emisfera de Nord temperatura aerului creşte cu un grad Celsius pe an. Specialiştii sunt convinşi că schimbarea climei în metropole poate fi periculoasă pentru orăşeni.

Cercetătorii americani de la Institutul de Oceanografie Scripps au stabilit cum aşa-numitul efect de insulă termică urbană influenţează ecologia. În oraşele mari, aerul se încălzeşte pe seama întreprinderilor, automobilelor etc. Clădirile din sticlă şi beton se răcesc foarte încet, prin urmare apar zone de căldură antropică. Vântul le răspândeşte pe mii de kilometri. Însă pentru ecologie nu căldura este periculoasă, ci ceea ce se ridică în atmosferă împreună cu ea, declară ecologul rus Aleksei Iablokov.
„Problema nu constă doar în modificarea temperaturii. Clădirile mari schimbă rafalele de aer. În oraşe, vântul bate altfel. Pot apărea vârtejuri puternice. Acest lucru contribuie la poluare. Particulele mai mici decât un micron pătrund foarte uşor în organism şi provoacă îmbolnăvirea”.
Totodată, nivelul poluării aerului cu metale grele şi substanţe periculoase depinde în mare de structura oraşului. Dacă metropola este construită prea compact, atunci se pot forma zone cu un aer foarte poluat. Astfel de zone există, de exemplu, în capitala rusă, spune Aleksandr Puzanov, directorul general al Fondului Institutul de Economie al Oraşului.
„În diferite perioade de timp, această căldură se adună şi atunci creşte concentraţia emisiilor. Cea mai periculoasă este alternanţa de căldură şi frig. Acest lucru este valabil pentru oraşele din zona de câmpie. De exemplu, în Moscova există zone înconjurate de dealuri. Acolo, aerul rece se poate menţine mult timp împreună cu toate substanţele nocive”.
Marile oraşe afectează ecologia din suburbii. Însă daunele pot fi minimalizate. Pentru aceasta este suficient să se construiască instalaţii de curăţare. Sunt foarte periculoase defrişările haotice, spune Igor Şkradiuk, specialist de la Centrul de Ocrotire a Naturii.
„De exemplu, actualul Irak era acum opt mii de ani în urmă o zonă roditoare în care oamenii se ocupau de agricultură. Însă acum acolo este deşert. Deşi oraşe erau puţine. Importantă nu este dimensiunea aşezării, ci ca oamenii să nu distrugă totul în jur de dragul propriului confort”.
Şi specialiştii americani, şi cei ruşi confirmă faptul că oraşele într-adevăr încălzesc planeta. Însă deocamdată căldura antropogenă pune în pericol doar sănătatea orăşenilor. Însă dacă metropolele se vor dezvolta în continuare, iar resursele naturale se vor folosi în mod iraţional, atunci nu se va reuşi să se evite o catastrofă ecologică.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu