vineri, 8 februarie 2013

8 trucuri utile despre alimentele pe care le consumi


sfatulparintilor.ro 8 trucuri alimentatie sanatoasa
Ştim cu toţii că alimentaţia sănătoasă este unul dintre elementele principale ale unei vieţi lipsite de probleme medicale. Însă alimentaţie sănătoasă nu înseamnă doar alimentele care au beneficii pentru sănătate. La fel de important este şi modul în care se gătesc aceste alimente. Dacă nu sunt preparate cum trebuie, aceste alimente îşi pierd din proprietăţile-minune.

Iată câteva sfaturi practice pentru o alimentaţie sănătoasă şi savuroasă în acelaşi timp.

1. Cartofii sunt buni după ce s-au răcit
Cartofii copţi sunt un adevărat deliciu şi sunt foarte sănătoşi. Atunci când sunt copţi, celulele de amidon din cartofi de umflă, se sparg, astfel fiind mai uşor de digerat. Însă atunci când sunt reci, o parte din amidonul gelatinizat în timpul coacerii se transformă în cristale (amidon rezistent) care nu pot fi digerate în stomac şi care, odată ajunse în intestine, ca şi fibrele, contribuie la regularizarea tranzitului. Cercetători britanici spun că amidonul rezistent se găseşte în procent de 13% în cartofii copţi reci, spre deosebire de 7% în cartofii copţi fierbinţi.


2. Porumbul dulce este mai bun la cutie

Antioxidanţii din porumbul dulce cresc cu până la 44% în timpul procesării şi conservării acestuia. Tocmai de aceea, cercetătorii de la Universitatea Cornell din New York consideră că ar trebui consumat porum dulce din conserve.


3. Uleiul de măsline nu este bun la gătit

Uleiul de măsline este bogat în acizi graşi omega-6 care protejează organismul de boli cronice, precum cele cardiovasculare sau artrită. Tocmai de aceea oamenii sunt tentaţi să-l folosească şi la gătit. Însă, în urma acestui proces, se eliberează radicali liberi – molecule dăunătoare care distrug celulele. Uleiul de măsline este recomandat doar pentru salate şi prepararea sosurilor reci.


4. Morcovii sunt mai buni fierţi

Cercetători italieni au scos la iveală faptul că în morcovii fierţi se află o mai mare concentraţie de carotenoizi (antioxidanţi folosiţi la sinteza vitaminei A), decât în morcovii cruzi sau în cei preparaţi la aburi. Vitamina A este importantă pentru creştere, reproducere, imunitate, sănătatea pielii, a ochilor şi a părului.


5. Ceaiul se fierbe cel puţin un minut
Polifenolii care protejează celulele inimii sunt eliberaţi doar atunci când ceaiul este încălzit. 1-4 minute sunt suficiente pentru a ajuta aceşti antioxidanţi să fie activi.

6. Pastele “al dente” sunt mai sănătoase
Pentru ca pastele să asigure senzaţia de saţietate mai multă vreme, acestea trebuie să fie preparate “al dente”, adică fierte la exterior, dar cu miezul ferm. Atunci când pastele sunt mai tari, enzimele digestive din intestin au nevoie de mai mult timp pentru a transforma amidonul în zaharuri, pe care le eliberează mai lent în fluxul sangvin şi astfel, senzaţia de saţietate persistă mai mult. Dacă pastele sunt fierte prea mult, amidonul este descompus rapid în zaharuri. Pentru a avea paste “al dente”, ar trebui să opriţi focul cu 2-3 minute mai devreme decât este indicat pe pachet.


7. Bananele sunt mai sănătoase verzi
Cu cât banana este mai verde, cu atât aceasta conţine mai mult amidon rezistent care este mai lent absorbit în organism şi astfel veţi consuma mai puţine calorii. În schimb, când banana este coaptă, amidonul se transformă repede în zahăr.


8. Cafeaua neagră este mai sănătoasă decât cea cu lapte
Nutriţioniştii spun că o cafea preparată cu lapte integral are nu mai puţin de 225 de calorii, adică 11% din necesarul caloric zilnic al unei femei. În schimb, o cafea simplă, nu are decât 50 de calorii. Cafeaua simplă protejează inima contra maladiilor cardiace, precum şi de diabetul de tip 2.


Sursa:  sfatulparintilor.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu