vineri, 8 februarie 2013

O furtuna de "proportii istorice" ameninta nord-estul SUA. New York a intrat in stare de alerta



O furtuna majora de iarna urmeaza sa loveasca vineri nord-estul Statelor Unite, preconizandu-se ninsori "masive" insotite local de rafale violente de vant, a anuntat joi agentia meteorologica nationala.

Aceasta a apreciat ca furtuna poate avea "proportii istorice".

Serviciile de meteorologie au anuntat "intre 30 si 60 de centimetri de zapada", in functie de zona, din New Jersey si pana in Maine, si ca rafalele de vant pot atinge viteze de 95 pana la 120 de kilometri pe ora".

Orasul New York, unde este in plina desfasurare Fashion Week, cu zeci de defilari si mii de participanti, a fost plasat in stare de alerta incepand de vineri dimineata pana sambata la pranz.

Primarul Michael Bloomberg a anuntat ca orasul, unde se anunta un strat de zapada de 25-35 de centimetri si rafale puternice de vant, este pregatit. "Avem peste 250.000 de tone de sare, 350 de pluguri si camioane cu sare gata sa intervina si peste 1.800 de vehicule de deszapezire", a declarat acesta.

El i-a sfatuit totusi pe locuitorii New York-ului sa isi faca stocuri de provizii de baza, "inclusiv medicamente", "din cauza unor posibile pene de curent si dificultati de transport".

El le-a mai recomandat sa nu utilizeze masinile in timpul furtunii, care va atinge punctul de maxima intensitate sambata dimineata.

Aproximativ 2.000 de zboruri au fost anulate joi, si in jur de 500 vineri, potrivit site-ului specializat flight aware.com.

De asemena, trenurile care urmau sa plece catre nord din Gara newyorkeza Penn Station urmau sa fie suspendate incepand de vineri dupa-amiaza.

La Boston (Massachusetts), stratul de zapada ar putea atinge vineri si sambata 60 de centimetri, inainte ca furtuna sa se potoleasca. Scolile au fost inchise.

Chiar daca zona foarte populata a New York-ului "nu se afla in centrul acestei furtuni, va ninge suficient cat sa cauzeze probleme majore de transport, iar rafalele de vant vor fi destul de puternice incat sa rupa crengi de copaci si sa provoace pene sporadice de curent", a apreciat serviciul privat AccuWeather.

Agentia nationala de meteorologie a evocat o furtuna "potential (de proportii) istorice", din cauza unui "scenariu meteorologic complex", cu doua furtuni venind dinspre vest si sud care se pot intalni vineri dupa-amiaza, dupa care sa atinga o intensitate maxima sambata dimineata.


Sursa: Mediafax
          stirileprotv.ro





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu