miercuri, 6 februarie 2013

Criza financiară: Washingtonul intenţionează să depună o plângere împotriva S&P


Autorităţile americane intenţionează să depună o plângere împotriva Standard & Poor’s (S&P) pentru proasta evaluare a riscului prezentat de numite active înaintea crizei financiare, a anunţat luni agenţia de rating, considerând acuzaţia ca fiind “nejustificată”, relatează AFP.
“Divizia civilă a Departamentului de Justiţie (DoJ) a informat compania că are intenţia de a depune o plângere în civil împotriva S&P”, a indicat agenţia de evaluare financiară într-un comunicat, confirmând informaţii apărute în Wall Street Journal.
S&P precizează că plângerea ministerului se va concentra pe evaluările sale din 2007 privind “anumite obligaţiuni americane garantate prin creanţe (CDO)”, produse financiare complexe legate de împrumuturile imobiliare riscante (“subprime”). Expunerea extrem de mare a multor bănci la acest tip de produse financiare a fost una din cauzele principale ale crizei financiare mondiale care a debutat în 2007-2008.
S&P “regretă profund” că evaluările sale “nu au reuşit să anticipeze pe deplin deteriorarea rapidă a condiţiilor pe piaţa ipotecară americană în timpul acestei perioade tumultoase”, se arată în comunicat. “O plângere a DoJ este fără fundament factual sau legal”, afirmă totuşi agenţia, dând asigurări că analiştii săi au lucrat cu bună credinţă.
S&P precizează că a “examinat aceleaşi date privind obligaţiunile riscante ca restul pieţei, inclusiv ca responsabili ai guvernului american care au spus public în 2007 că problemele de pe piaţa subprime păreau sub control”.
Agenţia subliniază de asemenea că instrumentele financiare evocate de autorităţile americane au primit la acea vreme note similare din partea concurenţilor săi. Standard & Poor’s este o filială a grupului media american McGraw-Hill.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu