miercuri, 6 februarie 2013

Viaţa trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim?


Senzaţia că viaţa trece din ce în ce mai repede este un aspect perceput de obicei odată cu procesul de îmbătrânire.
Experimentele au sugerat că abilitatea noastră de a evalua trecerea timplui se modifică odată cu înaintarea în vârstă. Dacă întrebi o persoană de 20 de ani şi una de 7 ani când a trecut un minut, copilul va da un răspuns mult mai precis, în timp ce, pentru persoana de 20 de ani, timpul pare să treacă puţin mai repede, relatează BBC.co.uk.
Biologul american Robert B. Sothern a petrecut 45 de ani încercând să identifice dacă există un efect similar pe măsură ce îmbătrâneşte. De cinci ori pe zi acesta îşi măsoară temperatura, presiunea arterială, ritmul cardiac şi face o estimare cu privire la trecerea unui minut. Nu ratează nicio zi, chiar dacă este în vacanţă. Studiul său sârguincios ne spune ceva extraordinar despre percepţia timpului. Pe măsură ce îmbătrânim, estimarea timpului a devenit din ce în ce mai puţin precisă şi timpul pare că este din ce în ce mai accelerat.
Modul în care evaluăm timpul rămâne un mister. Nimeni nu a găsit în creier o zonă dedicată în mod special percepţiei timpului.
Însă, diferite afecţiuni medicale indică faptul că cel puţin patru părţi diferite ale creierului ar putea avea un rol în percepţia timpului. Diferite teste realizate pe copii care suferă de sindromul Tourette şi de ADHD au avut rezultate care susţin că percepţia timpului este asociată cu nivelul dopaminei din creier.

  • Atenţie la rutină!
Aşadar, e valabilă ideea că timpul trece mai repede atunci când oamenii ajung la vârsta mijlocie? De fapt, totul depinde de momentul la care ne raportăm. În studiile privind precepţia timpului, adulţii de vârstă mijlocie susţin că orele şi zilele trec cu o viteză normală, însă anii sunt cei care “trec într-o clipă”.
Claudia Hammond crede că acest lucru se datorează faptului că noi evaluăm în mod constant timpul, în două moduri diferite. Ne uităm la timp într-un mod prospectiv şi ne întrebăm cât de repede trece momentul prezent. Iar apoi îl apreciem şi în mod retrospectiv, întrebându-ne cât de repede a trecut timpul ieri sau săptămâna trecută.
De obicei, aceste două percepţii se potrivesc şi timpul este perceput ca fiind lin, însă uneori se desincronizează. Îmbătrânirea este un exemplu al acestei desincronizări.Zilele se simt ca şi cum trec cu o viteză medie, dar suntem surprinşi atunci când ne raportăm la anumite evenimente care marchează timpul, observând câte luni sau câţi ani au trecut de la ele (de exemplu: cât de repede se repetă aniversările).
Una din explicaţii este aceea că, pe măsură ce îmbătrânim, viaţa aduce mai puţine experienţe noi şi mai multă rutină. Deorece ne raportăm la amintirile noi, avem tendinţa de a evalua astfel cât de mult timp a trecut. Prin urmare, o săptămână obişnuită, care nu ţi-a rămas prea bine implementată în memorie, oferă iluzia că timpul se micşorează.
Există un remediu pentru acest lucru. Dacă vrei ca weekend-ul tău să treacă încet, atunci nu îţi petrece zilele odihnindu-te şi uitându-te la televizor. În schimb, îmbogăţeşte-ţi zilele cu experienţe noi, iar duminică seară, rememorând ce ai făcut în acel sfârşit de săptămână, vei avea senzaţia ai trăit un weekend foarte lung.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu