miercuri, 6 februarie 2013

Deficienţa de enzime – cauza tuturor bolilor umanităţii


“Lungimea vieţii este invers proporţională cu rata de epuizare a potenţialului enzimatic al unui organism” spune doctorul Edward Howell.
Enzimele nu sunt un subiect despre care se vorbeşte foarte mult. Însă, acestea sunt esenţiale, iar majoritatea oamenilor din societatea modernă, inclusiv copiii mici,suferă de deficienţă enzimatică. De fapt, suntem singurele specii de pe Pământ care încearcă să trăiască fără enzime alimentare. Ce s-a întâmplat şi de ce sunt enzimele atât de necesare pentru sănătate?, se întreabă Raluca Schachter într-un articol publicat pe Wakeup-world.com.

  • De ce sunt enzimele atât de importante şi unde au dispărut?
Enzimele sunt substanţe care fac posibilă viaţa şi care sunt găsite în alimentele “vii”, naturale şi de asemenea în organismul nostru. Enzimele sunt “forţa de muncă” a organismului. Fără ele, reacţiile chimice nu pot avea loc, iar hormonii, mineralele şi vitaminele nu îşi pot îndeplini funcţiile. Se crede că există sute de mii de enzime în organism, iar enzimele diferite au funcţii diferite. Fără ele, viaţa nu poate exista.
Unele activităţi ale enzimelor sunt:
  • Digeră alimentele, făcând posibilă absorbţia prin sânge a hranei necesare funcţionării organismului
  • Reconstruiesc alimentele în ţesut muscular, oase, organe, glande etc.
  • Lucrează pentru a depozita alimentele în ficat şi muşchi, ca şi combustibil ce poate fi folosit mai târziu
  • Coagulează sângele
  • Ataşează fierul de celulele roşii ale sângelui
  • Elimină dioxidul de carbon din plămâni
  • Susţin procesul de oxidare
  • Atacă materialele reziduale din sânge şi le pregătesc pentru eliminare
  • Transformă proteina în zahăr sau grăsime
  • Transformă carbohidraţii în grăsime
  • Transformă grăsimea în carbohidraţi
Putem avea toate materialele brute necesare pentru o sănătate bună – vitamine, minerale, proteine, carbohidraţi, grăsimi, aminoacizi etc. -, însă enzimele sunt obligatorii pentru ca organismul să poată utiliza toate aceste materii brute, care susţin viaţa.
Rolul esenţial al enzimelor în menţinerea stării de sănătate şi a bunăstării a fost demonstrat în mod clar în cadrul unui experiment cunoscut sub numele “Studiile Pottenger ale pisicii”, care a fost realizat de Francis Pottenger în 1946. Pottenger a vrut să ştie dacă laptele şi carnea crudă, atunci când sunt modificate de căldură, au un impact asupra creşterii şi dezvoltării.
În decursul celor zece ani ai studiului, au fost studiate 900 de pisici. Rezultatele acestui studiu au fost uluitoare: consumul de carne şi lapte gătit, faţă de alimentele crude, poate afecta în mod negativ sănătatea pisicilor pe parcursul a patru generaţii.După doar o singură generaţie de pisici, care au fost hrănite cu alimente gătite,acestea au dezvoltat boli degenerative.
La naştere, dobândim un stoc limitat de enzime. De-a lungul vieţii, pe măsură ce enzimele îşi realizează funcţiile, acestea sunt distruse şi eliminate din organism.
Obiceiul gătirii alimentelor (în special la temperaturi ridicate şi chiar peste 47 de grade Celsius), consumul acestora în formă procesată şi combinate cu substanţe chimice, utilizarea de medicamente, alcool şi mâncare cu o valoare nutritivă redusă – toate acestea folosesc cantităţi uriaşe de enzime din rezerva noastră limitată.Totodată, răcelile frecvente, febra şi expunerea la temperaturi extreme diminuează stocul.
Există trei clase de enzime:
  • Enzime metabolice, care conduc organismul nostru
  • Enzime digestive, care digeră alimentele, iar majoritatea sunt produse de pancreas
  • Enzime alimentare obţinute din alimente crude, care pornesc digestia alimentară
Organismele noastre sunt conduse de enzimele metabolice: fiecare organ şi ţesut are propriile enzime metabolice pentru a-şi putea îndeplini funcţia specifică. Din moment ce o sănătate bună depinde de buna funcţionare a tuturor acestor enzime metabolice, trebuie să ne asigurăm că nimic nu intervine în procesul de fabricare a unei cantităţi suficiente de astfel de enzime. Un deficit de enzime metabolice însemnă, de multe ori, probleme serioase de sănătate.
Căldura din timpul gătirii distruge enzimele şi forţează organismul să producă mai multe enzime, mărind astfel pancreasul. În acest mod, organismul devine incapabil să producă o cantitate adecvată de enzime metabolice pentru a repara organismul şi pentru a lupta împotriva bolilor.

  • Afecţiunile sănătăţii asociate cu deficienţa de enzime
Potrivit doctorului Edward Howell, un pioner în domeniul cercetării enzimelor,deficienţa acestora duce la o scurtare a vieţii, la boală şi la o rezistenţă mai mică la boli. Pe scrut, cu cât stocul de enzime este mai mic, cu atât mai scurtă este şi viaţa noastră.
Realitatea este pur şi simplu următoarea: un organism aflat într-o stare de deficienţă de enzime este ţinta principală a cancerului, obezităţii, artritei, alergiilor, afecţiunilor cardiace şi a altor probleme degenerative.
Glandele şi organele principale, inclusiv creierul, suferă cel mai mult din cauza acestui deficit. Pancreasul se umflă pentru a acoperi cererea mare pentru sucurile sale, în timp ce alte glande se adaptează în mod anormal, iar în cazul unei alimentaţii supra-rafinate şi complet gătite, creierul se micşorează.

  • Cum să asiguri o cantitate adecvată de enzime în alimentaţia ta?
      1.      Alimente crude bogate în enzime
 Este vital pentru sănătate şi longevitate ca enzimele să fie realimentate în organism din alimente care includ cantităţi suficiente de enzime. Majoritatea alimentelor integrale conţin unele enzime, dar cele mai mari cantităţi se găsesc în măslinele din copac, miere crudă, varză, struguri, smochine şi curmale proaspete, banane, avocado, papaya, ananas, kiwi, mango, cereale germinate crude (fără inhibitori) şi nuci.
 Lactatele crude şi alimentele fermentate sunt de asemenea surse de enzime.Oţetul din cidru de mere crud conţine enzime, astfel că acest produs, alături de un ulei de măsline de înaltă calitate şi ierburi pentru dressing, poate reprezenta una dintre cele mai sănătoase alegeri pe care le putem face.
Consumul de grăsimi crude, cu suplimentul lor de lipază, este de asemenea o modalitate minunată de realimentare a stocurilor de enzime.
       2.    Prepararea alimentelor bogate în enzime
 Toate enzimele sunt dezactivate la o temperatură de peste 47,7 de grade Celsius.
După câte se pare, cea mai sănătoasă modalitate de preparare a hranei este gătirea mai lentă (adică versiunea modernă a gătirii pe cărbuni fierbinţi, într-o gaură făcută în pământ, practicată de strămoşii noştri!). În acest mod, alimentele nu vor fi arse şi conţinutul nutritiv nu va fi complet epuizat. În plus, mâncarea este mult mai gustoasă. Foloseşte numai temperaturi reduse pentru gătitul pe aragaz şi întotdeauna încearcă să adaugi la sfârşit alimentele sănătoase, nu foarte stabile la căldură (cum ar fi ulei de măsline extra virgin nerafinat), pentru a păstra substanţele nutritive.

        3.     “Pre-digerarea”
 Cultura de lactate, folosită la scară largă de oamenii din perioada precedentă industrializării, îmbunătăţeşte conţinutul de enzime al laptelui, smântânei, untului şi brânzei. Legumele fermentate, cum ar fi varza, morcovii, sfecla, castraveţii muraţi, reprezintă o sursă bună de enzime. Soia de cultură este o altă sursă bună de enzime. Carnea gătită care a fost bine învechită sau marinată afectează mai puţin sistemul digestiv din cauza acestei “pre-digerări”.
 Înmuierea şi încolţirea începe germinarea, care creşte activitatea enzimatică din alimente şi dezactivează substanţele numite inhibitori enzimatici. Dacă nu sunt dezactivate, acestea vor avea o influenţă puternică asupra sistemului digestiv.
 Înmuierea neutralizează acidul fitic, o componentă a fibrelor vegetale, întâlnită în tărâţele şi resturile de cereale, legume, nuci şi seminţe, care reduce absorbţia minerală.
Germinarea este de fapt foarte uşor de obţinut în orice bucătărie. Încearcă întâi cu legume care încolţesc uşor, cum ar fi lintea şi fasolea, şi seminţe precum cele quinoa şi amarant.

         4.    Încă un indiciu: pH-ul
Pentru a fi active, enzimele vor funcţiona doar în cadrul unui anumit grad de pH. De exemplu, enzimele pe bază de animale, cum ar fi pancreatina sunt active într-un grad al pH-ului de 7,5-9.0.
Dar, anumite formule pe bază de plante sunt active între 3.0-9.0. Ceea ce înseamnă că acestea din urmă sunt ajutoare digestive extrem de eficiente, chiar şi pentru acele persoane care au pH-ul din tractul lor digestiv foarte alterat.
Ca o regulă generală, adoptarea unei cantităţi stabile de alimente crude în regimul alimentar este un aspect foarte benefic pentru sănătatea oricui, deoarece funcţionează în favoarea metabolismului, nu împotriva lui, în timp ce aduce acel supliment de enzime atât de necesar.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu