joi, 28 martie 2013

Atentie la magneziu


Deficienta de calciu este o ingrijorare obisnuita din punct de vedere nutritional , dar cati oameni stiu sau se gandesc la deosebita importanta pe care un alt mineral, magneziu, o are atat in sanatate dar si in preventia bolii.
Un nou studiu publicat in BMC Bioinformatics arata ca rolul magneziului pentru sanatatea oamenilor este mult mai mare decat ne-am imaginat pana acum.
In timp ce este bine cunoscut faptul ca toate creaturile vii au nevoie de magneziu , si ca acesta se gaseste in peste 300 de enzime in corpul uman, noul studiu a numit nu mai putin de 3.751 de locuri de legare a magneziului cu proteinele umane, ceea ce indica faptul ca o deficienta in magneziu poate afecta in mod profund o arie mult mai larga de structuri biologice fata de ce se credea pana acum.

Cercetarea facuta despre magneziu

Foarte multe studii despre magneziu s-au acumulat in ultimii 40 de ani . In jur de 2000 de studii noi pe an. Dintre toate acestea vom prezenta doar 6 aplicatii terapeutice cheie legate de magneziu:
  • Fibromialgia: Nu numai ca deficienta de magneziu este des intalnita in aceasta boala dar, chiar doze relativ mici de magneziu (50 mg), combinate cu acid malic sub forma de malat de magneziu, s-a demonstrat clinic ca imbunatatesc in mod semnificativ starea bolnavilor mai ales in ce priveste durerea si sensibilitatea acestora.
  • Diabetul de tip 2: Deficienta de magneziu este des intalnita la diabeticii de tip 2, la o incidenta intre 15.5 si 47.7 % conform unui studiu din 2007.  Cercetarile au aratat de asemenea ca diabeticii de tip 2 care sufera de boli ale arterelor coronare au nivele mai scazute de magneziu la nivel intracelular. Suplimentarea magneziului in alimentatia acestora s-a aratat a imbunatati nivelele de HDL cat si rezistenta acestora la insulina.
  • Sindromul premenstrual: Deficienta de magneziu a fost observata la femeile afectate de sindromul premenstrual. Nu este astfel nimic de mirare in faptul ca odata suplimentat in alimentatie, magneziul a imbunatatit starea celor aflate in aceste situatii.
  • Bolile cardiovasculare si mortalitatea. Concentratiile serice de magneziu scazute prezic atat bolile cardiovasculare dar si alte boli mortale. Exista mai multe modalitati prin care magneziul ofera proprietatile sale minunate.  Poate servi ca si un blocaj al canalului de calciu, este hipotensiv, antitrombotic. De asemenea celulele din muschiul inimii sunt extrem de dense in mitocondrii (centralele celulelor) care au nevoie de nivele adecvate de magneziu pentru a produce ATP prin ciclul acidului citric.
  • Tulburari, migrene: S-a descoperit ca magneziul din sange este in mod semnificativ mai scazut la cei care sufera de atacuri de migrene.  Un titlul recent din Journal of Neural Transmissionarticle , spunea “De ce toti suferinzii de migrene ar trebui tratati cu magneziu” . Acest material arata ca analizele standard nu pot indica cu acuratete nivelul de magneziu din corp, deoarece numai 2 % se gaseste in lichidul extracelular, 67% regasindu-se in oase si 31% in lichidul intracelular. In studiile facute s-a descoperit ca suplimentarea orala cu magneziu in special luat in combinatie cu l-carnitina este deosebit de eficienta in combaterea migrenelor.
  • Imbatranire: In timp ce imbatranirea naturala este un proces normal, imbatranirea accelerata a fost observata a fi o conditie ce implica deficienta de magneziu. Acest lucru a fost observat in mod evident in contextul zborurilor lungi in spatiu, in cadrul carora nivelele mici de magneziu au fost asociate cu imbatranirea inimii de 10 ori mai rapida decat in contextul vietii pe pamant.  Unul dintre posibilele mecanisme din spatele asocierii magneziului cu imbatranirea este  necesitatea acestuia pentru stabilizarea ADN-ului.

Cele mai bune surse naturale de magneziu

Cea mai buna sursa de magneziu sunt alimentele proaspete, crude, naturale in special cele de culoarea verde, pline de clorofila. Colorofila permite plantelor sa absoarba  energia solara si sa o converteasca in energie metabolica. Aceasta are un atom de magneziu in centrul moleculei. Faramagneziu de fapt plantele nu ar putea folosi energia soarelui.
Magneziul insa in forma sa de element nu are culoare si astfel multe plante care nu sunt verzi il contin. Este important sa fie insa consumat dintr-o sursa integrala impreuna cu cofactorii acestuia ceea ce duce inevitabil la o mai buna absorbtie si utilizare.
Iata o lista de alimente cu nivele foarte bune de magneziu . Portiile descrise sunt pentru 100 de grame.
  • Tarate de orez, crude (781 mg)
  • Alga de mare, agar, uscata (770 mg)
    coriandru magneziu
  • Arpagicul uscat (640 mg)
  • Frunze de coriandru uscate  (694 mg)
  • Seminte de dovleac uscate (535 mg)
  • Boabe de cacao crude (499 mg)
  • Busuioc uscat (422 mg)
  • Seminte de in (392 mg)
  • Seminte de chimion (366 mg)
  • Nuci de brazilia uscate (376 mg)
  • Patrunjel uscat (372 mg)
  • Seminte de susan (346 mg)
  • Nuci caju (273 mg)
  • Banane deshidratate (108 mg)
  • Fulgi de mei (106 mg)
  • Ceapa (92 mg)
Surse pentru acest articol cuprind:

2 comentarii:

  1. ar fi frumos sa se aprecieze munca celor care au facut acest articol si anume http://viataverdeviu.ro Sau macar sa se fi pus un link acolo pe numele site-ului, chiar daca a fost trantit la sfarsit la resurse!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze! De obicei pun tot linkul. Acum m-am grabit si am gresit. A fost fara intentie. Apreciez munca pe care o faceti si voi remedia situatia.

      Cu multa apreciere si stima,
      Sfatuitoarea

      Ștergere