joi, 28 martie 2013

Europa - după "lovitura" din Cipru



Depozitele bancare de peste 100.000 de euro din Uniunea Europeană (UE), care nu sunt acoperite de garanţii prevăzute de lege - precum cele de până la 100.000 de euro -, ar putea fi implicate pe viitor în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate, conform unui proiect legislativ pregătit de Comisia Europeană.

"În propunerea Comisiei, aflată în discuţie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro să fie folosite pentru proceduri de salvare (adica acoperirea datoriilor bancare, dar nu din fonduri publice sau garanţii guvernamentale)", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Chantal Hughes, adăugând că "aceasta este o posibilitate". Chantal Hughes a ţinut să sublinieze: "Niciodată nu va fi posibil să fie implicaţi în proceduri de salvare a băncilor cei cu depozite mai mici de 100.000 euro".



Banca Centrală cipriotă a anunţat marţi că depune "eforturi supraomeneşti" pentru a permite redeschiderea băncilor joi, acestea fiind închise încă din 16 martie pentru evitarea unor retrageri masive de numerar. Banca Centrală anunţase, cu câteva ore mai devreme, că toate băncile, cu excepţia Bank of Cyprus şi Laiki Bank, închise din 16 martie, vor fi redeschise marţi.

Autorităţile cipriote au decis să menţină instituţiile de credit din ţară închise după consultarea cu guvernatorul băncii centrale, Panicos Demetriades, cu scopul "asigurării bunei funcţionări a întregului sistem bancar". Prin această măsură, Ciprul vrea să evite retragerile masive de bani.



Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem (care este şi ministru de finanţe în Olanda), a declarat că sectorul bancar supra-dezvoltat din unele state europene riscă să aibă aceeaşi soartă ca cel din Cipru, referindu-se la Malta, Luxemburg şi Slovenia. După declaraţiile lui, se pare că deja s-au retras masiv bani din mai multe bănci din Malta, Luxemburg, şi Slovenia, dar şi din Croaţia şi din Letonia...

Şi din România?

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, îi sfătuieşte pe cei care au depozite bancare mai mari de 4,2 milioane euro să găsească alte variante de economisire, ca de exemplu bursa, fondurile de pensii etc. arătând că doar depozitele de maxim 100.000 EUR sunt garantate conform regulilor europene. Cifra de 4,2 milioane apare ca maximă pentru că în România sunt 42 de bănci care acceptă depozite ân EUR.

Cu alte cuvinte, "este posibil să urmeze şi la noi ceva, aşa că aveţi grijă"...

Concluzie?

Recenta "lovitură" a elitelor eurocrate în Cipru arată foarte clar care este situaţia reală din acest moment... şi nu este deloc "roză". Elitele devin tot mai bogate, iar restul oamenilor devin tot mai săraci. Nu putem vorbi de democraţie, de egalitate de drepturi, de şanse egale, din moment ce dezechilibrele deja inerente sunt accentuate prin măsuri care sunt de o impertinenţă şi obrăznicie uimitoare (ca să nu spunem că este hoţie legalizată). Ceea ce s-a petrecut cu Cipru zdruncină din temelii unul dintre principiile fundamentale ale occidentului, fiind practic un furt ordinar de proprietate privată! 

Ce a mai rămas de spus?


Sursa: roaim.co.nr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu