joi, 28 martie 2013

Ţările BRICS impun reguli în finanţele lumii

Puterile emergente vor sa scoata 'de pe piata' Banca Mondiala si FMI

Marile economii emergente, asa-numitele tari BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - discuta infiintarea unor institutii financiare internationale prin care sa combata dezechilibrele economice si volatilitatea valutara.

In cazul in care o astfel de organizatie va fi creata, ea va ameninta pozitia traditionala in economia globala, ocupata in prezent de Banca Mondiala (BM) si FMI.

Liderii statelor BRICS, reuniti in Africa de Sud pentru un summit care incepe marti la Durban, vor aproba infiintarea unei banci internationale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg.

De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea in comun a rezervelor valutare pentru combaterea crizelor balantei de plati sau crizelor valutare.

"Ratiunea fundamentala pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi institutii de tip Bretton Woods, inclinate catre lumea aflata in dezvoltare. Are loc o inclinare a balantei puterii catre lumea emergenta. Exista multe temeri de natura geopolitica in lumea occidentala referitoare la aceasta inclinare", comenteaza pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanta Frontier Advisory din Johannesburg.

Miza noilor institutii: Influenta in deciziile economice la nivel international

Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari si 43% din populatia lumii, incearca sa obtina mai multa influenta in sistemul economic si financiar global. Marile economii aflate in curs de dezvoltare cer de cativa ani reorganizarea conducerii Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International pentru a reflecta forta economica tot mai mare a lumii emergente.

BM si FMI au fost infiintate in urma tratatului incheiat la Bretton Woods, New Hampshire, in 1944. Liderii celor doua institutii sunt selectate in mod traditional din SUA si Europa de Vest, practica contestata de statele emergente.

Statele Unite nu au ratificat in 2010 un acord prin care statele emergente ar fi dobandit mai multa greutate in voturile din conducerea FMI. Anul trecut, economistul american Jim Yong Kim a obtinut presedintia Bancii Mondiale, in defavoarea candidatilor din Nigeria si Columbia, sustinuti de statele emergente.

Modul de finantare al noilor institutii reprezinta o problema
In timp ce liderii statelor BRICS si-ar putea da acordul de principiu la summitul din aceasta saptamana pentru crearea unei banci de dezvoltare, politicienii nu s-au inteles inca in privinta detaliilor operationale - cum va fi finantata si cum va functiona institutia.

Astfel, trimisul Kremlinului in Africa, Mikhail Margelov, a declarat ca summitul ar putea sa nu aduca noutati in privinta finantarii noii banci, potrivit Bloomberg. El a afirmat recent ca Rusia este in favoarea limitarii contributiei initiale a fiecarui stat la 10 miliarde de dolari.

"Va mai trece ceva timp pana cand va fi fezabil pentru aceasta banca sa inceapa sa finanteze, sa zicem, un proiect de cale ferata. Mai este mult pana atunci", comenteaza la randul sau un analist al Standard Bank Group, cea mai mare banca din Africa.

Ministrul sud-african al Comertului, Rob Davies, a afirmat recent ca si utilizarea in comun a rezervelor valutare pentru a combate crizele de moneda este o perspectiva indepartata. Summit BRICS: Cele cinci state strang randurile!ele mai mari economii emergente ale lumii - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, care formeaza BRICS, doresc sa puna bazele unei banci de dezvoltare comune in saptamana care urmeaza si sa ia masuri in vederea crearii unei legaturi mai stranse intre bursele locale.

Conform unor surse oficiale citate de Reuters, aceste proiecte au nevoie de timp pentru a deveni realitate, insa liderii sunt ambitionati de faptul ca lucreaza in interesul a aproape 3 miliarde de oameni, populatia insumata a celor cinci state. Problema securitatii energetice si situatia din Orientul Mijlociu vor fi, de altfel, discutate.

Cel mai important anunt survenit dupa primele intalniri din cadrul summitului din India deschis miercuri este confirmarea planurilor de creare a unei banci de dezvoltare comune formate dupa modelul Bancii Mondiale. Initiativa ar permite statelor sa stranga resurse pentru imbuntatiri de infrastructura, iar banca ar putea servi drept creditor in perioade de criza financiara, precum cea din Europa.

Ministrul Comertului din Brazilia, Fernando Pimentel, a declarat saptamana trecuta ca BRICS va semna un acord asupra crearii acestei banci. Sudhir Vyas, ministru de Externe al Indiei a adaugat, luni, ca la summit se va determina structura bancii si modul in care aceasta va fi capitalizata.

"Nu infiintam o banca in fiecare zi", a explicat acesta dupa ce a mentionat ca proiectul va fi desfasurat pe o perioada lunga de timp.

Ideea infiintarii unei banci comune statelor BRICS circula intre oficialii acestora de mai multe luni, si a mai fost discutata si in Mexico City, la intalnirea ministrilor de finante ai statelor membre G20 din februarie.

Tranzactiile bursiere si comerciale dintre cele cinci state, subiect de discutie

De altfel, un indice bursier comun pentru statele BRICS va fi lansat vineri, au anuntat bursele statelor membre. Acesta va fi listat in toate cele cinci tari, iar actiunile vor putea fi achizitionate in moneda locala.

De altfel, cele cinci natiuni membre BRICS discuta si despre o modalitate prin care sa sporeasca schimburile comerciale intre ele fara a fi nevoite sa recurga la moneda, scrie Wall Street Journal.

"Sustinem un pact asupra schimbului valutar, iar problema va fi adusa in discutie joi", a declarat Rob Davies, ministrul Comertului in Africa de Sud. Cu toate acestea, el recunoaste ca mecanismul de schimb valutar mai necesita modificari.

Problemele energetice si situatia instabila din Orientul Mijlociu, in atentia BRICS

Un oficial al guvernului Indian a declarat, de altfel, ca problemele din Orientul Mijlociu si securitatea energetica vor fi pe lista discutiilor de la Summit, inclusiv situatia delicata a Iranului. Ambasadorul rus in New Delhi a spus, saptamana aceasta, ca se va discuta si despre Siria, aceasta fiind o problema prioritara pentru statul pe care il reprezinta.

Acronimul BRIC a fost folosit pentru prima oara in 2001 de economistul Goldman Sachs Jim O'Neill, care cauta un nume mai comercial pentru marile economii emergente ale lumii. Litera S vine de la Africa de Sud [Suid-Afrika in limba afrikaans, dialect olandez - nota AIM] care s-a alaturat grupului in 2010.

Statele au avut primul summit in 2009 si au fost criticate in anii care au trecut ca singurul lucru pe care il au in comun e caracterul economiilor. Sintagma "acronim gol" a fost folosita des pe masura ce tarile au incercat sa gaseasca interese comune si idei care sa uneasca economiile de pe patru continente care sunt, in esenta, diferite atat in ceea ce priveste sistemele financiare, politice si ideologice. 

[SURSA: http://business24.ro]
Ţările BRICS au convenit să înfiinţeze o Bancă de Dezvoltare. Cele cinci ţări membre ale BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au convenit asupra creării unei Bănci de Dezvoltare, a anunţat astăzi ministrul sud-african de Finanţe, Pravin Gordhan, la Durban, unde miercuri va avea loc summit-ul BRICS. Capitalul de stat al Băncii BRICS va fi de cel puţin 50 de miliarde de dolari, însă nu se ştie exact cum se va împărţi această sumă între membrii organizaţiei.

La summit-ul de la Durban participă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Pe lângă problemele economice, liderii BRICS intenţionează să examineze şi probleme internaţionale actuale. [Sursa: VOCEA RUSIEI]

[Nota moderatorului AIM: Sigla de anul acesta a reuniunii ţărilor BRICS, programată să aibă loc în Africa de Sud la Durban, seamănă cu un soare înconjurat de razele sale... Acest simbol (soarele) a fost în mod intens abuzat de Cabala, şi este prezent atât pe celebre monumente publice, cât şi în conponenţa diferitelor sigle ale unor corporaţii multinaţionale, sub diverse forme, stilizate sau clare. Oare această construcţie numită BRICS chiar se află în afara influenţei Cabalei, sau nu este decât un nou "pachet" frumos ambalat ce conţine aceeaşi otravă pe care Illuminati o servesc neîntrerupt umanităţii de foarte mult timp? Toate aceste întrebări sunt legitime, dacă ne amintim că modul preferat de acţiune al asa-zisei "elite" este de a creea o problemă, pentru ca ulterior tot ei să ofere soluţia. De data aceasta "problema" este întreg sistemul financiar actual care este "stricat" de FMI, Banca Mondială, etc. (conform opiniei inoculate chiar de "păpuşile" Cabalei care activează chiar şi în aşa-zisa mass-media alternativă), iar "soluţia" este înfiinţarea unor noi instituţii care vor avea alt nume, şi aparent alte surse de finanţare, dar care vor merge în continuare pe acelaşi model financiar care şi-a dovedit deja suficient "puterile" de sclavizare a omenirii.]

Sursa: roaim.de.vu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu