joi, 28 martie 2013

Smochinele- fructele sacre ale romanilor

Pentru anticii greci si romani smochinele erau considerate fructe "sacre".

Proprietatile nutritive ale smochinelor

Smochinele sunt o sursa bogata de fibre; vitamine: A, B, K,E; minerale: calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, cupru, seleniu, zinc, mangan ; proteine (aminoacizi esentiali), antioxidantii luteina si zeaxanthina, acid linoleic, acizi grasi omega-6.

Beneficiile consumului de smochine

1 Hipertensiune

Smochinele ajuta la scaderea tensiunii arteriale, datorita continutului bogat in potasiu, acesta fiind un mineral cu rol important in reglarea tensiunii arteriale.
Alimentatia omului modern contine foarte multa sare, excesul de sodiu nefiind echilibrat de un aport suficient de potasiu, ceea ce favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale.

De asemenea, acizii grasi polinesaturati (omega-6) ajuta la preventia bolilor coronariene.

2 Constipatie

Smochinele contin un procent insemnat de fibre, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipatia.
Prin continutul ridicat de fibre, smochinele produc satietate si mentin o buna energie a organismului timp indelungat.
De asemenea, studiile au aratat o scadere a incidentei cancerului de san, la femeile care consuma alimente bogate in fibre (necesarul zilnic fiind de 30g fibre).
O cantitate de 50g de smochine contine 3g fibre.
De asemenea, fibrele ajuta la scaderea colesterolului si previn cancerul de colon.
Fructe bogate in fibre sunt: merele, perele, prunele, smochinele, curmalele.

3 Osteoporoza

Smochinele au un continut ridicat de calciu (80mg calciu la 50 g smochine), de aceea este bine sa fie incluse in dieta pentru sanatatea sistemului osos.

4 Degenerescenta maculara

Odata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa 50 de ani, are loc o degradare a celulelor din retina, care duce la scaderea acuitatii vizuale.
Smochinele, ca si morcovii si fructele bogate in antioxidanti intretin sanatatea retinei. Smochinele contin beta-caroteni si vitamina A care ajuta la imbunatatirea vederii, precum si antioxidantii luteina si zeaxanthina.

5 Diabet

Studiile au aratat ca acidul clorogenic din fructele si frunzele de smochin ajuta la scaderea nivelului zaharului din sange, controland nivelul glicemiei.

6 Cresterea metabolismului

Complexul de vitamine (mai ales complexul de vitamine B) si mineralele (calciu, cupru, potasiu, mangan, fier, seleniu,zinc) din compozitia smochinelor sunt necesare tuturor reactilor metabolice din organism, ajutand la stimularea cailor metabolice pentru glucide, proteine si grasimi.
Sursa: www.garbo.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu