marți, 18 iunie 2013

Au fost descoperite sculpturi mayase ale unor creaturi cosmice

Mitul mayaș al genezei este descris în detaliu în cartea sacră Popol Vuh. Conform acestei cărți, Universul, Pământul și oamenii au fost creați de trei șerpi marini și trei entități paradisiace. În Popol Vuh al mayaşilor, Pasărea şi Şarpele figurează ca şi Creatori Sexuali ai Universului. Tepeu şi Cocumatz trimit un Uliu în nesfârşita mare a marii vieţi pentru a aduce Şarpele, cu al cărui sânge minunat frământă porumbul galben şi alb. Spune Popol Vuh, că cu acest sânge de porumb galben şi alb, amestecat cu sângele Şarpelui, Zeul Tzacol a făcut carnea oamenilor.
În Teogonia Mayaşă, doi Zei intervin în Creaţie: unul care dă viaţă şi forţă omului, şi altul care îi dă Conştiinţă. Al Treilea Logos face fecunde Apele Vieţii, şi, când acestea au fost fecundate, intervine al Doilea logos insuflând Conştiinţă în toate organismele. Vehiculele de acţiune a tuturor Forţelor Logoice sunt Zeii Inefabili.
Până nu demult acești zei erau enigmatici pentru că nimeni nu își putea imagina cum arătau. Odată cu descoperirea unor lucrări șocante în El Mirador, cel mai mare oraș maya, lucrurile despre mitul creației au început să prindă contur. Diferite sculpturi megalitice au fost scoase la lumina zilei, după mai bine de trei luni de muncă asiduă. Acestea datează din anul 300 î.e.n. și îi reprezintă pe cei zei ai creației.
“Artefactele sunt precreştine, sunt extrem de valoroase şi dovedesc puterea unei ideologii care a existat mii de ani”, a mai afirmat Hansen. Pe sculptură sunt ilustraţi cei doi gemeni eroi, Hunahpu şi Xbalanque, deasupra lor fiind o zeitate cu aripile deschise. Pe partea opusă se află un zeu mayaş al porumbului înrămat de un şarpe”,a explicat unul dintre arheologi.
zeii creatiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu