marți, 27 august 2013

Alertă: Marea Britanie se pregăteşte să atace Siria / SUA: "Aşteptăm semnalul preşedintelui"


Marea Britanie pregăteşte planurile pentru o posibilă acţiune militară în Siria, a anunţat marţi Downing Street, relatează AFP. În acelaşi timp, americanii au în vizor o acţiune scurtă şi limitată.


UPDATE: Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a declarat pentru BBC că forţele armate sunt "pregătite" pentru o acţiune militară în Siria, în cazul în care preşedintele Barack Obama o aprobă, relatează AFP.
"Suntem pregătiţi. Am poziţionat elemente pentru a fi capabili să răspundem oricărei opţiuni a preşedintelui", a declarat Hagel. "Suntem pregătiţi să mergem acolo", a adăugat el.


Marea Britanie pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară ca răspuns la folosirea armelor chimice în Siria, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al premierului David Cameron, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că şeful Guvernul va decide marţi dacă va convoca sau nu Parlamentul britanic, aflat în prezent în vacanţă, pentru a dezbate o eventuală intervenţie.


În acelaşi timp, preşedintele american Barack Obama analizează posibilitatea unui atac scurt şi limitat împotriva Siriei, susţine marţi presa americană, în contextul în care occidentalii discută o eventuală intervenţie, după presupusul atac chimic de la 21 august, în apropierea Damascului, relatează AFP.

Acest atac, ca reacţie faţă de folosirea "incontestabilă" a armelor chimice, potrivit secretarului american de Stat John Kerry, nu ar dura mai mult de două zile şi ar permite Statelor Unite să evite o implicare mai mare în războiul civil care divizează Siria începând din martie 2011, scrie cotidianul Washington Post, citind oficiali neidentificaţi din cadrul administraţiei americane.

Ziarul american The New York Times consideră că Obama, care analizează o opţiune de natură militară, va ordona începerea unei operaţiuni limitate.

Ar putea fi vorba de atacuri cu rachete de croazieră, lansate dinspre nave americane din largul Mării Mediterane spre ţinte militare siriene, afirmă cotidianul, citând surse din cadrul administraţiei americane.

Oficiali din cadrul serviciilor secrete americane urmează să comunice în următoarele zile informaţii referitoare la presupusul atac chimic, soldat cu sute de morţi la 21 august în apropiere de Damasc şi de comiterea căruia a fost acuzat regimul sirian.

Washingtonul negociază cu marile capitale occidentale referitor la acţiunile care urmează a fi întreprinse, dar există puţine speranţe de a obţine undă verde din partea Consiliului de Securitate al ONU, din cauza opoziţiei puternice a Rusiei, principalul aliat al Siriei.


Moscova critică varianta unei intervenţii

Moscova a avertizat luni împotriva unei intervenţii militare în Siria fără acordul Consiliului de Securitate, apreciind că aceasta ar fi "periculoasă" şi ar constitui "o încălcare gravă a dreptului internaţional".

O intervenţie militară ar avea, de asemenea, "consecinţe catastrofice", a insistat marţi diplomaţia rusă.O posibilă intervenţie occidentală în Siria nu va aduce o "victorie uşoară", deoarece această ţară dispune de sisteme de apărare antiaeriană pentru respingerea atacurilor, a declarat marţi o sursă citată de agenţia Interfax, relatează AFP. "Dacă armata americană şi NATO lansează o operaţiune împotriva Siriei, nu va fi o victorie uşoară", a declarat o sursă diplomatico-militară. "Sistemele multifuncţionale de rachete sol-aer (de tip) Buk-M2E şi alte mijloace de apărare antiaeriană pe care le deţine armata siriană vor asigura un răspuns pe măsura agresorilor", a adăugat această sursă.
Ea a anunţat că Siria deţine, în prezent, până la zece baterii de asemenea sisteme multifuncţionale. Rachetele de tip Buk sunt un sistem rusesc aerian, polivalent, mobil cu rază medie de acţiune şi au fost introduse în serviciu în 1979. Sistemul este destinat apărării forţelor terestre şi punctelor vitale (poduri, centre de comunicaţii, centrale electrice, etc.). O serie de capitale occidentale conduse de Statele Unite intenţionează să efectueze lovituri împotriva regimului sirian ca răspuns la un presupus atac chimic comis în apropiere de Damasc, soldat cu sute de morţi.
Rusia, un aliat puternic al preşedintelui Bashar al-Assad, căruia îi vinde armament, a avertizat că o intervenţie militară va avea consecinţe "catastrofale" pentru ţările din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Avertismentul Iranului

Iranul a atenţionat un înalt reprezentant al ONU că o intervenţie militară împotriva Damascului ar avea 'consecinţe grave' pentru Siria şi pentru regiune, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Araghchi, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres

Într-o întrevedere avută luni cu secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a afirmat că "utilizarea de mijloace militare ar avea consecinţe grave nu doar pentru Siria, dar şi pentru întreaga regiune", potrivit purtătorului de cuvânt. 

El a reafirmat că ar exista 'probe' privind responsabilitatea rebelilor sirieni în atac şi că acestea au fost "prezentate de Rusia în Consiliul de Securitate" al ONU. 

Reamintind de "situaţia extrem de sensibilă" în regiune, el şi-a exprimat "speranţa că liderii americani şi anumite ţări europene vor da dovadă de suficientă înţelepciune, mai ales că nu există o autorizaţie din partea Consiliului de Securitate" pentru o operaţiune militară. 

Feltman, în vizită de luni la Teheran în cadrul unui turneu regional, este cel mai înalt responsabil al ONU care a vizitat Iranul în ultimul an. 

Principal aliat regional al Siriei, Iranul şi-a înmulţit în ultimele zile atenţionările în privinţa unei intervenţii militare străine după presupusul atac cu arme chimice la 21 august în regiunea Damasc atribuit de opoziţie şi de mai multe state occidentale regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu