marți, 27 august 2013

SUA acuză Siria că a folosit arme chimice. Un război poate izbucni în orice moment


Secretarul de Stat John Kerry, șeful diplomației americane, a declarat, luni, că există dovezi de necontestat că guvernul sirian a folosit arme chimice.


SUA acuză guvernul sirian de un atac cu arme chimice
SUA acuză guvernul sirian de un atac cu arme chimice / FOTO: abcnews.go.com
Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat luni că au fost folosite arme chimice, săptămâna trecută, în Siria, considerând că aceasta este o "indecenţă morală" pentru care responsabilii trebuie să răspundă, relatează AFP.
"Arme chimice au fost folosite în Siria. Este de necontestat", a declarat Kerry presei, într-o intervenţie la Washington. 
"Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria şochează conştiinţa mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor şi copiilor şi trecătorilor nevinovaţi cu arme chimice este o indecenţă morală", a declarat şeful diplomaţiei americane.

"Preşedintele (american Barack) Obama crede că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală", a adăugat Kerry, într-o declaraţie solemnă.
"Nimic nu este mai grav astăzi şi nimic nu este mai urmărit" ca utilizarea armelor chimice.

Ca şi administraţia americană, Kerry a acuzat regimul sirian că a oferit anchetatorilor ONU în Siria un acces "prea târziu pentru a fi credibil" la zona vizată de atacul din 21 august şi că a "bombardat" şi "distrus sistematic dovezile" pe teren.
"Acesta nu este comportamentul unui Guvern care nu are nimic de ascuns", a adăugat el.
Regimul Assad îi acuză pe rebeli că au orchestrat atacul cu areme chimice, în timp ce aceștia dau vina pe forțele militare ale guvernului. 
Marina americană a mobilizat deja patru de război în estul Mării Mediterane. Pe fiecare navă sunt aproximativ 90 de rachete cu rază lungă Tomahawk, care ar putea fi lansate în orice moment. 
Rusia consideră "periculoasă" o intervenţie în Siria fără autorizaţia ONU
Intervenţia militară în Siria fără acordul Consiliului de Securitate al ONU sugerată de Londra şi Paris ar fi "periculoasă" şi ar încălca "grav dreptul internaţional", a declarat luni şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, citat de AFP.
"Sunt îngrijorat de unele declaraţii ale Parisului şi Londrei potrivit cărora NATO poate interveni fără autorizarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a distruge arme chimice în Siria. Este un teren alunecos şi periculos", a declarat Lavrov, în cursul unei conferinţe de presă. "Recursul la forţă fără autorizaţia Consiliului de Securitate al ONU este o încălcare gravă a dreptului internaţional (...). O intervenţie neautorizată de către comunitatea internaţională nu face decât să agraveze situaţia într-o ţară în care se vrea salvarea de la dictatură şi impunerea democraţiei", a continuat el.
Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a apreciat luni că este "posibil" să se răspundă la folosirea de arme chimice fără acordul Consiliului de Securitate al ONU. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat, la rândul său, că forţele americane sunt pregătite să acţioneze împotriva regimului sirian, în caz de necesitate. Turcia, aliata rebelilor sirieni, s-a declarat, de asemenea, pregătită să se alăture unei coaliţii împotriva Siriei, chiar fără consensul Naţiunilor Unite.
Presupusul atac chimic din 21 august în capitala siriană, care a cauzat moartea a câteva sute de persoane, a agravat lipsa de coeziune ruso-occidentală cu privire la conflictul sirian. Occidentalii au denunţat regimul sirian, în timp ce Rusia îi consideră pe rebeli responsabili de folosirea armelor chimice, cu scopul de a discredita guvernul. Occidentalii "nu pot furniza dovezi dar susţin că a fost depăşită «linia roşie» şi că nu se mai poate aştepta", a acuzat şeful diplomaţiei ruse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu