sâmbătă, 14 septembrie 2013

CALATORIA IN TIMP este POSIBILA. Vezi argumentele oamenilor de stiinta

Calatoria in timp este posibila, insa doar intr-o singura directie - in viitor, nu in trecut -, a declarat fizicianul britanic Brian Cox intr-o prezentare stiintifica pe care a sustinut-o la British Science Festival, informeaza huffingtonpost.com.

"Principala intrebare care se pune este aceasta: «poate fi construita o masina a timpului?». Raspunsul este acesta: «da, putem sa calatorim in viitor»", a declarat Brian Cox, profesor de fizica particulelor laUniversitatea Manchester, in prezentarea sa de o ora pe care a sustinut-o, marti, in cadrul evenimentului citat, scrie Mediafax. "Oamenii vor avea aproape o libertate totala in calatoria lor in viitor".

Potrivit cercetatorului britaniccalatoriile in viitor sunt posibile, pe baza teoriei generale a relativitatii, enuntata de Albert Einstein. "Oamenii vor putea sa calatoreasca cateva sute de ani sau chiar cateva mii de ani in viitor, daca vor calatori cu o viteza foarte mare, apropiata de viteza luminii".

Discovery News a explicat teoria denumita "Paradoxul gemenilor". "Imaginati-va o pereche de gemeni - unul sta pe Terra (Geamanul A), in timp ce celalalt (Geamanul B) se imbarca pe o nava spatiala si calatoreste in spatiu cu o viteza relativista. In comparatie cu intervalul de timp trait de Geamanul A pe Terra, intervalul de timp trait de Geamanul B in spatiu se micsoreaza. Daca timpul curge mai incet pentru Geamanul B, atunci, cand acesta va reveni pe Terra, unde timpul a curs mult mai repede, Geamanul A va fi imbatranit semnificativ mai mult decat Geamanul B. Mecanismul din spatele acestui fenomen se numeste «dilatarea timpului» si el are efecte cu atat mai puternice, cu cat oamenii vor calatori in spatiu cu viteze care se apropie tot mai mult de viteza luminii", informeaza Discovery News.

Sa te intorci inapoi din viitor sau sa calatoresti intr-un anumit punct din trecut este mult mai putin probabil, considera Brian Cox. Bazandu-si teoria pe popularul serial stiintifico-fantastic britanic "Doctor Who", Brian Cox spune ca personajul principal din acest serial, supranumit "The Doctor", ar avea nevoie de o "gaura de vierme" pentru a putea sa se intoarca in trecut. Existenta acestei punti teoretice, descrisa ca un fel de scurtatura in binomul spatiu-timp, propusa de savanti pe baza teoriei generale a relativitatii a lui Einstein, nu a fost niciodata demonstrata. Si, chiar daca o "gaura de vierme" ar fi descoperita sau ar fi creata, nimeni nu poate sa garanteze ca oameni ar putea intr-adevar sa o foloseasca pentru a calatori in timp.

Brian Cox 
nu este insa singurul cercetator care considera, in teorie, ca o "gaura de vierme" le-ar permite oamenilor sa calatoreasca inapoi in timp. La inceputul acestui an, astrofizicianul Eric W. Davis de la EarthTech International Institute for Advanced Studies a declarat ca o "gaura de vierme" ar fi cea mai buna optiune pentru calatoriile in timp. Insa, asa cum a recunoscut si acest cercetator, a fi nevoie de "un efort herculean pentru a transforma o gaura de vierme intr-o masina a timpului".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu