sâmbătă, 14 septembrie 2013

Secretul din spatele spionajului pe Internet


"Sistemele puternic criptate si implementate in mod corect sunt printre putinele lucruri pe care se poate baza un utilizator atunci cand navigheaza pe Internet", a sustinut Edward Snowden, cel care a publicat informatii cruciale despre spionajul Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din Statele Unite.

Potrivit The Economist, mesajul sau dezvaluie niste lucruri care ar putea fi catalogate drept socante de catre unii oameni.

Astfel, se pare ca NSA a introdus in mod intentionat erori in multe programe si sisteme aparent sigure, pentru a facilita spionajul online.

Publicatia citata noteaza ca amploarea programului de urmarire a utilizatorilor de Internet nu este inca cunoscuta.

Cu toate acestea, agentia ar fi colaborat cu companiile de software si distribuitori pentru a crea slabiciuni la astfel de produse, sau pentru a convinge firmele sa foloseasca tehnologia lor, despre care NSA stie ca nu este cea mai sigura.

In acest mod, agentia si-a dezvaluit dualitatea, deoarece pe de o parte ea ar trebui sa impuna standardele de siguranta in mediul online, insa angajatii sai spioneaza utilizatorii.

"Am fi naivi daca am crede ca institutii precum NSA, care au ca scop sa intercepteze si sa decripteze mesaje, nu vor incerca sa faca orice pentru a asigura ca vor citi cat mai mult din informatiile transmise in mediul online. Si chiar au un motiv bun pentru a trage cu ochiul la utilizatori, anume siguranta nationala. Insa acest lucru ar trebui sa se faca in limitele legii", scrie The Economist.

Publicatia britanica mentioneaza, insa, ca dezvaluirile facute de Snowden sunt ingrijoratoare cel putin din trei motive.

In primul rand, actiunile NSA au pus in pericol siguranta Internetului, care este folosit de miliarde de oameni pentru plati si transferuri bancare, deoarece erorile facute intentionat de agentie pot fi folosite si de hackeri pentru a fura bani din conturi.

In al doilea rand, increderea in companiile IT din SUA a fost subminata, astfel ca in acest moment utilizatorii nu pot avea incredere in nume mari precum GoogleYahoo sau Apple.

In al treilea rand, NSA pare ca a actionat din umbra pentru a implementa aceste vulnerabilitati, pentru ca actiunea nu a fost sustinuta de politicieni, in anii '90, astfel ca agentia a actionat din proprie initiativa.

Toate acestea se adauga impresiei lasate de NSA, ca nu a fost in stare sa tina pasul cu extinderea sa.

Daca la inceput agentii sai urmareau activitatea unui grup mic de oameni, acestia au inceput ulterior sa vizeze si traficanti de droguri sau firme straine, care nu reprezinta un pericol la siguranta nationala.

De altfel, angajatii NSA si-au spionat chiar si fosti iubiti. Iar faptul ca Snowden a reusit sa plece cu niste documente importante este inca o dovada a faptului ca nu exista controale interne eficiente.

Presedintele american Barack Obama sustine dezbaterile pe aceasta tema.

"Vulnerabilitatile din programele de pe Internet sunt pur si simplu o idee proasta si trebuie oprite, desi acest lucru le-ar face o viata mai grea agentilor NSA. Totusi, exista alte tehnologii si modalitati prin care le vor permite sa spioneze persoanele care chiar pun in pericol siguranta nationala", conchid cei de la The Economist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu