marți, 12 noiembrie 2013

Polii magnetici ai Soarelui, aproape inversați. Cum afectează asta Terra


Fenomenul de inversare a polilor magnetici ai Soarelui se apropie de final. Polaritatea emisferei nordice a Soarelui s-a inversat deja, iar cea a emisferei sudice urmeaza cat de curand. Activitatea solara afecteaza Pamantul, producand perturbari ale tehnologiei, cum ar fi sistemele GPS si retelele electrice.


Polii magnetici ai Soarelui, aproape inversați
Polii magnetici ai Soarelui, aproape inversați / FOTO: examiner.com
La fiecare 11 ani, cele doua emisfere ale Soarelui isi inverseaza polaritatea, creand un efect de unda care poate fi resimtit in cele mai indepartate regiuni ale sistemului solar, scrie ziare.com.

"Polii Soarelui se inverseaza, iar acest lucru este un proces pe scara larga, care are loc de mai multe luni, dar se produce o data la 11 ani. Petele solare se intind, facand campul magnetic al Soarelui sa migreze de la ecuatorul astrului spre unul dintre polii sai.

Dupa modul in care se produce aceasta inversare, campul magnetic al Soarelui se reduce la zero si apoi isi schimba polaritatea", a declarat Todd Hoeksema, fizician la Universitatea Stanford.

Activitate solara crescuta

"Cand se produce aceasta inversare, ea ne afecteaza si pe noi pe Pamant, deoarece nu numai ca nu vom mai vedea razele cosmice, dar exista o mai mare activitate solara. Aceasta vine si afecteaza campul magnetic al Pamantului.

Campul magnetic al planetei afecteaza tehnologia de pe Pamant, precum sistemele GPS si retelele electrice. Vedem, de asemenea, efecte si asupra altor planete. Se produc furtuni pe Jupiter, aurore pe Saturn si toate acestea datorita activitatii Soarelui", a explicat fizicianul.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu