marți, 24 iulie 2012

Atentie pe ce dati banii! Uleiul de masline din supermarketuri e posibil sa nu fie deloc “extra-virgin”


Credeti ca faceti o alegere sanatoasa, folosind uleiul de masline “extra-virgin” pe care-l cumparati imbuteliat din marile magazine? Platiti mai scump acest ulei de masline doar pentru a nu folosi uleiurile de slaba calitate (ca cel de floarea soarelui si soia)? Atunci, s-ar putea sa fi luat teapa… Intrucat, conform lui Tom Mueller, autorul cartii “Extra virginitate: sublima si scandaloasa lume a uleiului de masline”, 70% din uleiul de masline extra-virgin vandut in intreaga lume este diluat cu uleiuri de mai slaba calitate, nefiind astfel la fel de bun pentru sanatatea dvs., dar si pentru buzunarul dvs. Iar interesul este mare pentru aceasta diluare, intrucat industria uleiului de masline este de miliarde de dolari anual.
Mueller a facut testul “virginitatii” pentru toate marcile de ulei de masline vandute in Australia si, in urma analizelor, a constatat că nici macar o singura marca de ulei de masline nu era “extra virgina”!
Cum va dati seama daca uleiul de masline este cu adevarat extra-virgin?
E foarte greu in a spune, doar prin gustare, daca un ulei de masline este cu adevarat “extra virgin”; nici macar expertii n-o pot face. Exista insa doua mici trucuri prin care puteti afla daca uleiul de masline este unul veritabil.
1) Uleiul de masline se solidifica atunci cand este frig. Daca puneti o sticla de ulei de masline in frigider, ea trebuie sa se ingroase sau chiar sa se solidifice. Atunci cand se reincalzeste, devine inapoi lichida. Orice ulei care nu se ingroasa in frigider nu este ulei de masline extra-pur!
2) Uleiul de masline este inflamabil si ar trebui sa fie capabil sa intretina arderea unei lampi. Daca n-o face, inseamna ca nu este ulei de masline extra-virgin.
Nu trebuie sa uitati ca nu doar uleiul de masline este bun pentru sanatate. Puteti sa incercati alte uleiuri la fel de sanatoase, ca de exemplu, uleiul de cocos sau uleiul de palmier rosu (bogat in vitamine E, beta-caroten si are putine grasimi).
Asadar, atentie pe ce dati banii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu