marți, 24 iulie 2012

Phenianul îşi mobilizează armata la graniţa cu Coreea de Sud


Coreea de Nord a mobilizat recent aproximativ 50 de elicoptere în apropierea frontierei sale maritime pe care o dispută cu Coreea de Sud, o zonă în care cele două ţări vecine îşi consolidează prezenţa militară de mai multe săpămâni, a anunţat presa sud-coreeană, relatează AFP.

Coreea de Nord, mobilizare militară la graniţa cu Coreea de Sud
Coreea de Nord, mobilizare militară la graniţa cu Coreea de Sud
Phenianul a mobilizat 50 de elicoptere în bazele sale aeriene din Taetan şi Nuchon, lângă Marea Galbenă, anunţă agenţia Yonhap şi publicaţii sud-coreene, citând oficiali guvernamentali de la Seul.
Între aceste elicoptere se află modele modernizate de tip Mi-2 de fabricaţie nord-coreeană, dar şi Mi-4 şi Mi-8, importate din fosta Uniune Sovietică în urmă cu zeci de ani, a precizat Yonhap, adăugând că unele dintre ele erau echipate cu mitraliere.
"Aceste elicoptere sunt utilizate pentru atacuri pe teren şi în cursul unor manevre care necesuită o foarte mare mobilitate", a declarat un oficial de la Seul citat de Yonhap.

Potrivit cotidianului Chosun Ilbo, aceste elicoptere pot atinge inusla sud-coreeană cea mai apropiată de Coreea de Nord, Baengnyeong, situată la aproximativ 16 kilometri de coastele nord-coreene, în două sau trei minute.
Ministerul sud-coreean al Apărării nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

Frontiera maritimă dintre cele două state inamice a fost teatrul unei serii de confruntări violente, inclusiv sângeroase, în 1999, 2002 şi 2009. În noiembrie 2010, Phenianul a bombardat una dintre insulele sud-coreene situate lângă frontieră şi a ucis patru sud-coreeni, inclusiv doi civili.
De atunci, Seulul a consolidat apărarea militară pe aceste insule.


Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu