marți, 24 iulie 2012

Cum miroase spaţiul? Astronauţii dezvăluie "parfumul" universului VIDEO


Astronauţii care au ieşit în afara navelor spaţiale vorbesc despre mirosul unic al cosmosului. Ei nu pot să îl simtă în timp ce fac plimbarea în afara vehiculului spaţial, întrucât sunt îmbrăcaţi în costume speciale, care îi izolează de exterior. În schimb, atunci când îşi scot căştile, ei simt un miros puternic, diferit, pe costume.

Astronautul Greg Chamitoff face o plimbare spaţială
Astronautul Greg Chamitoff face o plimbare spaţială
Foto: NASA

Particulele din vid, printre care şi oxigenul atomic, au un miros de friptură arsă, metal încins şi fum de sudură. Steven Pearce, chimist angajat de NASA pentru a recrea mirosul spaţial pe Pământ, pentru antrenamentul astronauţilor, spune că aspectul metalic al mirosului ar putea veni de la vibraţiile de înaltă energie ale ionilor.

"Nu am mirosit înainte aşa ceva, dar nu o să uit niciodată", a spus astronautul NASA Kevin Ford în 2009, în timp ce se afla pe orbită.

Astronauţii nu sunt deranjaţi, însă, de acest miros. "Este greu de descris (...) Cea mai bună descriere pe care pot să o fac este că miroase a ceva metalic. Un miros mai degrabă plăcut, dulce, metalic. Mi-a adus aminte de verile petrecute la colegiu când lucram ore întregi cu o lampă de sudură, reparând echipamente. Acesta este mirosul spaţiului", a explicat astronautul Don Petit.

Interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale miroase mai... pământean. Petit, care s-a întors recent dintr-un misiune de şase luni pe ISS, a declarat pentru space.com că Staţia miroase a laborator cu maşinării şi motoare. "Când îţi faci cina şi deschizi o pungă de friptură, sau ceva de genul acesta, poţi să simţi uşor mirosul de vită", a mai explicat Petit.

Sursa:  RTV.NET



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu