marți, 24 iulie 2012

Prima femeie astronaut din SUA care a ajuns în spaţiu a murit din cauza cancerului


Sally Ride, prima femeie astronaut americană care a ajuns în spaţiu, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, din cauza unui cancer la pancreas, a anunţat fundaţia pe care aceasta a înfiinţat-o.

Sally Ride
Sally Ride
Foto: SUA
Sally Ride a ajuns pentru prima dată în spaţiu în iunie 1983, la bordul unei navete a NASA.
Astronauta "a spart tipare cu graţie şi profesionalism şi a schimbat la propriu programul spaţial american", scrie şeful Agenţiei spaţiale americane, Charles Bolden, într-un comunicat.
Preşedintele american Barack Obama, pe care Ride l-a susţinut la alegerile din 2008, i-a adus un omagiu acestei "eroine naţionale", pe care a descris-o ca pe un "model puternic" care "a inspirat generaţii de tinere" să meargă în spaţiu.
Fosta angajată a NASA s-a zbătut pentru a promova mai mult în rândul tinerelor studiul matematicilor şi al ştiinţelor, mai scrie în comunicatul emis de biroul preşedintelui american.
"Viaţa lui Sally ne-a demonstrat că nu există limite în ceea ce putem face", mai scrie în comunicatul emis în numele cuplului prezidenţial american.
Sally Ride, născută în 1951, în California, era licenţiată în fizică şi limba engleză, fiind absolventă a Universităţii Stanford.
S-a angajat la NASA în 1978, după ce a răspuns unui anunţ apărut în ziarul facultăţii. A fost prima dată când NASA accepta candidaturi din partea civililor şi, totodată, din partea unor femei.
Ride a fost selectată, alături de alţi 34 de amatori, din circa 8.000 de candidaţi.
Ea a fost şi cea mai tânără astronaută americană care a ajuns în spaţiu, la vârsta de 32 de ani.
După două misiuni spaţiale şi 350 de ore petrecute în condiţii de gravitaţie zero, Sally Ride a părăsit NASA, în 1987, pentru a lucra la Stanford.
Ea a continuat să colaboreze cu NASA. Astfel, în 2009, ea a făcut parte din comisia care a analizat noua strategie spaţială americană.
Rusoaica Valentina Terechkova a fost prima femeie din lume care a ajuns în spaţiu, efectuând un zbor orbital în perioada 16 - 19 iunie 1963, la bordul unei capsule Vostok 6.
Sursa:  RTV.NET: 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu