luni, 19 noiembrie 2012

Israelul a bombardat duminică Fâşia Gaza din aer şi de pe mare. Se pregăteşte pentru o invazie terestră


Soldaţii israelieni în apropiere de Fâşia Gaza

Soldaţii israelieni în apropiere de Fâşia Gaza

Armata israeliană este pregătită să „extindă semnificativ” operaţiunea sa militară împotriva grupărilor armate palestiniene din Fâşia Gaza, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, în a cincea zi a operaţiunii militare împotriva Hamas. Israelul a bombardat duminică Fâşia Gaza atât de pe mare cât şi din aer, în timp ce tirul de rachete lansate din Gaza către sudul Israelului a continuat.
Trei copii palestinieni, cu vârste cuprinse între unu şi trei ani, au fost ucişi în raidurile aeriene, au anunţat surse medicale palestiniene, citate de AFP. Începând de miercuri, când a fost lansată operaţiunea militară israeliană „Pilon de Apărare” împotriva Fâşiei Gaza, 49 de palestinieni şi trei israelieni au fost ucişi, potrivit unor surse medicale locale.
Israelul a poziţionat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transportul trupelor, buldozere şi tancuri în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, pregătindu-se de o invazie terestră.
Şoc la Tel Aviv
La Tel Aviv, capitala comercială a Israelului, sirenele au sunat pentru prima dată după Războiul din Golf. Restaurantele, parcurile şi străzile erau goale duminică, în ciuda vremii însorite, transmit corespondenţii de presă. Locuitorii acestui oraş au avut nevoie de o ajustare psihologică pentru a realiza că şi ei sunt acum raza rachetelor palestiniene. „Este un şoc. Rachetele lovesc tot timpul în nord şi sud, dar nu şi aici. Locuiesc aici de zece ani”, a declarat un locuitor Tzipi, pentru BBC. Cei mai mulţi dintre cetăţenii oraşului susţin operaţiunea militară din Gaza.
„Militarii sunt pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat Netanyahu în deschiderea unei şedinţe săptămânale a Consiliului de Miniştri. Ministrul de Externe britanic a avertizat că Israelul îşi va pierde mare parte din sprijinul internaţional în cazul unei invazii terestre, deşi a spus că „Hamas este primul vinovat” de situaţia actuală. Preşedintele SUA, Barack Obama, a susţinut din nou, duminică, „dreptul Israelului de a se apăra”, apreciind că “evenimentul care a precipitat” criza actuală a fost lansarea unor „rachete asupra unor zone locuite”.
Franţa încearcă să medieze conflictul. Ministrul său de Externe, Laurent Fabius a călătorit ieri la Ierusalim şi la Ramallah unde s- înâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, şi respectiv cu prşedintele palestinian, Mahmoud Abbas.
 Sursa : adevarul.ro
             2blackjack1.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu