luni, 19 noiembrie 2012

Se pun bazele unei ”Uniuni Asiatice” de dimensiuni gigant


Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice (ASEAN) va lansa marţi negocierile pentru crearea unei uriaşe zone de liber schimb cu mai multe state vecine, printre care China, Japonia şi India, în ideea de a-şi reduce dependenţa de un Occident în criză, au declarat duminică mai multe surse, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Acest proiect ar putea transforma cele 16 state vizate (cei 10 membri ai ASEAN: Brunei, Cambodgia,  Filipine, Indonezia, Laos, Malayezia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam; plus China, Japonia, India, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă), în cea mai mare zonă de liber schimb din lume după Organizaţia Mondială a Comerţului. În prezent, cele 16 state numără 3,5 miliarde de locuitori şi au un PIB cumulat de 23.000 de miliarde de dolari.
Premierul cambodgian în exerciţiu Hun Sen, a cărui ţară asigură preşedinţia ASEAN, ar urma să lanseze marţi în mod oficial negocierile, în ultima zi a summitului liderilor din Asia-Pacific de la Phnom Penh.
Potrivit specialiştilor, acest parteneriat regional, care va fi dominat de China, a doua economie mondială, ar putea fi o contrapondere la Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), un alt acord care este discutat în prezent de SUA şi alte zece state, dintre care unele sunt şi membre ale ASEAN. Oficialii americani speră că TPP ar putea conduce la crearea unei zone de liber schimb în Asia-Pacific, însă China pare reticentă să participe la aceste discuţii.
Sursa: evz.ro
           2blackjack1.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu