joi, 24 ianuarie 2013

Castroanele de supă: ce substanţe chimice se scurg în mâncare?


Vasele de bucătărie produse din melamină nu se sparg, ceea ce le aduce un mare avantaj. Acesta este şi motivul pentru care farfuriile pentru copii, colorate cu zâne şi spiriduşi, sunt create din melamină.
Însă, studiile arată că această substanţă poate afecta mirosul şi conţinutul specific al alimentelor atunci când vasele sunt încălzite.
Melamina este utilizată la scară largă în îngrăşământ şi pentru obţinerea răşinii sintetice, iar în condiţii normale, este un compus stabil, relatează Time.com.
În general, melamina este utilizată la fabricarea ustensilelor de gătit, a produselor din plastic şi de hârtie. Potrivit FDA din SUA, acest compus poate fi folosit şi în ambalajele produselor alimentare, însă nu este aprobată ca şi aditiv în alimentele umane şi animale.
Expunerea constantă la această substanţă chimică a fost asociată cu dezvoltarea pietrelor la rinichi la copiii şi adulţi.
În 2008, în China, s-a declanşat un scandal uriaş, atunci când pudra de melamină a fost adăugată la formula de lapte pentru bebeluşi, pentru a stimula conţinutul de proteine al alimentului, ceea ce a dus la spitalizarea a 50.000 de copiii şi la şase decese.
În cel mai recent studiu, cercetătorii din Taiwan şi-au îndreptat atenţia asupra stabilităţii tacâmurilor din melamină atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate şi au studiat excreţia totală de melamină din urina voluntarilor care au mâncat supă de tăiţei din castroane care conţin această substanţă.
În micul lor experiment, oamenii de ştiinţă au rugat 12 voluntari sănătoşi să consume 500 de mililitri de supă de tăiţei fierbinte, fie dintr-un castron de melamină, fie din unul de ceramică. Toţi participanţii la studiu au furnizat mostre de urină înainte de masă şi la intervale de câte două ore după ce au consumat supa, timp de 12 ore.
După ce au aşteptat trei săptămâni pentru ca organismul să se “cureţe”, cele două grupuri au inversat între ei castroanele. Oamenii de ştiinţă au descoperit că excreţia totală a acestei substanţe din urină a fost de 8,35 mcg pentru cei care au mâncat din castroane de melamină şi de 1,31 mcg pentru cei care au mâncat din castroane de ceramică.
Nu se ştie cu exactitate dacă această cantitate de melamină, provenită de la castroane, este suficientă pentru a provoca probleme de sănătate. Însă, cercetătorii spun că rezultatele indică anumite aspecte potrivit cărora compusul ar trebui studiat mai bine, în special în condiţii normale de alimentaţie, în care tăcâmurile pot fi încălzite la cuptorul cu microunde sau pot  intra în contact cu alimente fierbinţi.
Autorii studiului avertizează şi în ceea ce priveşte faptul că substanţa chimică eliminată variază în funcţie de marcă, aşa că tipuri diferite de ustensile de bucătărie determină apariţia unei cantităţi diferite de melamină în urină.
Doctorul Ken Spaeth, director la Centrul de Medicină Ocupaţională şi Ecologică din cadrul  Spitalului Universitar North Shore din Manhasset, New York, spune că “au existat puţine oportunităţi de a studia acest compus la oameni, majoritatea informaţiilor fiind obţinute în urma unor studii pe animale, dar este o substanţă toxică şi ar trebui privită cu atenţie, din punct de vedere al sănătăţii publice”.
“Este vorba de un studiu la scară mică, dar care pune nişte probleme. Analiza sugerează faptul că substanţa chimică poate trece din ustensilele de bucătărie în alimente şi apoi în organismul nostru, atingând niveluri mult mai mari decât s-a crezut până acum”.
După ce a studiat informaţiile disponibile, OMS a declarat în 1999, că acest compus poate acţiona ca un cancerigen în cazul animalelor, dar a adaugat că datele referitoare la subiecţii umani sunt încă incomplete.
În funcţie de ce ne spune ştiinţa în acest moment, este prea devreme pentru a da alarma, dar putem să devenim mai atenţi la acest aspect”, spune Spaeth. “Nivelul de expunere se poate reduce dacă nu mai cumpărăm ustensile şi vase de bucătărie din melamină sau dacă nu mai încălzim mâncarea în veselă de acest tip”.
Atunci când vine vorba de protejarea sănătăţii, ar trebui să ne preocupe nu doar ceeace mâncăm, ci şi din ce mâncăm. Iar din acest punct de vedere, ulcelele din lut sau din ceramică folosite de bunicii noştri, pe vremuri, erau mult mai sănătoase
Sursa:  www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu